
„W.A.R. II (we are right too)”, autopsie vizuală asupra peisajului rigid al certitudinilor
„W.A.R. II (we are right too)”, o autopsie vizuală asupra peisajului rigid al certitudinilor, este găzduită de Elite Art Gallery în perioada 1 aprilie – 2 mai 2025.
Expoziția artistului Lucian Radu este curatoriată de Roxana Diochețanu, iar vernisajul are loc în 3 aprilie, începând cu ora 19:00.
Care este rolul artistului într-o societate dominată de convingeri absolute? Se poate declara el un agent activ al schimbării sau rămâne un simplu observator al vremurilor sale? Expoziția „W.A.R. II (we are right too)” nu își propune să ofere răspunsuri categorice, în schimb, prin intermediul unui inventar de lucrări provocatoare, aceasta devine un spațiu al confruntării, al expunerii fisurilor care au apărut în structurile societale actuale.
„Fiecare dintre noi poate pretinde, într-un moment de hybris, că propria convingere primează în fața celuilalt. Totuși, în această animozitate nesfârșită, mai rămâne oare loc pentru îndoială, cine deține de fapt adevărul absolut? Acaparat de propriile judecăți, ochiul critic, sau lipsa acestuia – așa cum este evocată plastic în lucrările artistului Lucian Radu, cenzurează realitatea și reușește să polarizeze discursul public. Pentru a putea schimba acest raport sumbru, însuși artistul și a sa forță perturbatoare trebuie invocate. Prin extensia actului creator, artistul deconstruiește individualismului dogmatic, forțând individul să se confrunte cu propriul sine și să îngăduie transferul de la eu către noi. Ce-i rămâne privitorului? Să devină parte din acest proces și să se lase purtat într-o realitate tensionată, marcată de juxtapuneri antitetice și elemente ludice”, spune Roxana Diochețanu, curator Elite Art Gallery.
Artistul explică: „«W.A.R. II (we are right too)» este un proiect care disecă mecanismele prin care ideologiile, structurile sociale și convingerile personale devin instrumente de manipulare și conflict. La baza proiectului se află figura umană deconstruită, lipsită de ochi, hibridizată cu elemente din copilărie – precum urechile de ursuleț de pluș – și juxtapusă expresiilor de rigiditate și disoluție. Aceste figuri există atât ca lideri, cât și ca mase amorfe, entități care revendică dreptatea, dar care ajung să își piardă umanitatea în acest proces”.
Lucian Radu (n. 1986) și-a finalizat studiile de licență și master în cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” din Iași. Prin proiectele sale, artistul explorează realitatea provocatoare cu care ne confruntăm în zilele noastre, operele acestuia fiind catalizatoare pentru un spațiu de dialog incomod și, totodată, necesar.
Expoziția poate fi vizitată, în intervalul 1 aprilie – 2 mai, de luni până vineri, între orele 11:00 și 19:00.