Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zece cele mai faimoase picturi din lume – FOTO
mona lisa

Zece cele mai faimoase picturi din lume – FOTO

În fiecare an, artă în valoare de miliarde de dolari ajunge la casele de licitații internaționale, în timp ce muzeele de top dețin fiecare zeci de mii, chiar sute de mii, de opere de artă în colecțiile lor. Dar puține opere ating faima necesară pentru a fi considerate de publicul larg capodopere.

Cum „faimos” este un termen subiectiv, în această categorie, în ultimii cinci ani, cei mai mulţi internauţi au căutat pe Google:

  1. “Mona Lisa”

Artist: Leonardo da Vinci
Data estimată de realizare: între 1503 şi 1519
Unde poate fi văzut: Muzeul Luvru (Paris)

Nu este o surpriză că cea mai cunsocută pictură din lume este femeia misterioasă cu zâmbetul enigmatic.

Se crede că figura din tablou este Lisa Gherardini, soția negustorului din Florența Francesco del Giocondo, dar experții nu sunt siguri. A reprezentat într-adevăr o inovație în artă – pictura este cel mai vechi portret italian cunoscut care se concentrează atât de atent asupra modelului într-un portret pe jumătate, potrivit Muzeului Luvru, unde a fost instalat pentru prima dată în 1804.

Ştiaţi că: Înainte de secolul al XX-lea, istoricii spuneau că „Mona Lisa” era puțin cunoscută în afara cercurilor artistice? Dar în 1911, un fost angajat al Muzeului Luvru a furat portretul și l-a ascuns timp de doi ani. De atunci, acel furt a ajutat la consolidarea locului picturii în cultura populară și a expus milioane de oameni la arta Renascentistă.

  1. The Last Supper”

Artist: Leonardo da Vinci
Data estimată de realizare: între 1495 şi 1498
Unde poate fi văzută: Santa Maria delle Grazie (Milano, Italia)

the last supper

Pictată într-o epocă în care imaginile religioase erau încă o temă artistică dominantă, „Cina cea de Taină” înfățișează ultima dată când Iisus a împărţit pâinea cu apostolii săi înainte de Răstignire.

Pictura este de fapt o frescă uriaşă, de 4,6 metri înălţime pe 8,8 metri lăţime.

Ştiaţi că: Fresca a supraviețuit ameninţărilor de război – trupele lui Napoleon au folosit ca țintă peretele trapezei pe care fresca a fost pictată? De asemenea, a fost expusă la aer timp de câțiva ani, când bombardamentele din timpul celui de-al Doilea Război Mondial au distrus acoperișul mănăstirii dominicane Santa Maria delle Grazie din Milano.

  1. „The Starry Night”

Artist: Vincent van Gogh
Datată: 1889
Unde poate fi văzută: Muzeul de Artă Modernă din New York

van gogh. starry night 469x376

Pictura relativ abstractă este exemplu al utilizării în mod inovator și îndrăzneţ de către Van Gogh a pensulei groase. Albastrul și galbenul uimitor al picturii și atmosfera de vis, învolburată, i-au intrigat pe iubitorii de artă zeci de ani.

Ştiaţi că: Van Gogh locuia într-un azil din Saint-Rémy, Franța, fiind tratat pentru o boală mintală, când a pictat „Noaptea înstelată”? A fost inspirat de priveliștea de la fereastra camerei sale.

  1. „The Scream”

Artist: Edvard Munch
Datat: 1893
Unde poate fi văzută: Muzeul Naţional din Oslo

„Țipătul/ The Scream” nu este o singură operă de artă. Potrivit unui blog al British Museum, există două tablouri, două pasteluri și apoi un număr nespecificat de imprimeuri. Picturile se află la Muzeul Național și la Muzeul Munch, iar în 2012, unul dintre pasteluri s-a vândut la licitație cu aproape 120 de milioane de dolari.

La fel ca în cazul „Mona Lisa”, furturile îndrăznețe (1994 și 2004) ale celor două versiuni ale „The Scream” au contribuit la creșterea gradului de conștientizare a publicului cu privire la operele de artă. (Ambele au fost găsite în cele din urmă).

Ştiaţi că: Este considerat că figura androgină din pictura în stil Art Nouveau nu scoate țipătul, ci mai degrabă încearcă să blocheze un țipăt pătrunzător venit din natură? A fost inspirat de o experiență reală pe care Munch a avut-o în timp ce se plimba la apus, în Oslo, când o nuanță roșie dramatică i-a copleșit simțurile.

  1. „Guernica”

Artist: Pablo Picasso
Datată: 1937
Unde poate fi văzută: Museo Reina Sofia din Madrid

guernica, reina sofia

Acesta este cel mai recent tablou de pe această listă și înfățișează bombardamentul aerian german al orașului Guernica din regiunea bascilor în timpul războiului civil spaniol.

Pictura are acel stil distinctiv al lui Picasso, iar examinarea ororilor războiului a făcut din aceasta o parte esențială a culturii și istoriei secolului XX.

Ştiaţi că: „Guernica” a fost mutată la Muzeul Metropolitan de Artă Modernă din New York în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru conservare? Picasso a cerut ca păstrarea ei acolo să fie prelungită până la revenirea democrației în Spania. În cele din urmă, a revenit la Madrid în 1981, la șase ani după moartea dictatorului spaniol, generalul Francisco Franco.

  1. „The Kiss”

Artist: Gustav Klimt
Data estimată de realizare: din 1907 până în 1908
Unde poate fi văzută: Muzeul Upper Belvedere din Viena

klimt 5

Din „perioada de aur” a lui Klimt, influențele artistice bizantine pot fi văzute în hainele extrem de decorative purtate de cuplul pasional, în mărime naturală.

Upper Belvedere spune că, odată cu această operă, Klimt face o „afirmație alegorică generală despre iubire ca fiind în centrul existenței umane”.

Ştiaţi că: În timp ce „Sărutul” nu este de vânzare, alte lucrări ale lui Klimt sunt cumpărate și vândute pentru sume uriașe? Oprah Winfrey a vândut în 2016 „Portretul lui Adele Bloch-Bauer II”, operă de artă din 1907, pentru 150 de milioane de dolari, realizând un profit de 60 de milioane de dolari.

  1. Girl With a Pearl Earring”

Artist: Johannes Vermeer
Datată: 1665
Unde poate fi văzută: Mauritshuis (Haga, Regatul Ţărilor de Jos)

girl with pearl earings

Această operă ce intrigă este adesea comparată cu „Mona Lisa”. Pe lângă diferențele stilistice, din punct de vedere tehnic, „Fata cu cercel de perlă” nu este nici măcar un portret, ci o „tronie” – cuvânt olandez pentru pictura unei figuri imaginare cu trăsături exagerate.

Capodopera în ulei pe pânză este magnifică prin simplitatea sa. Fata – care poartă un turban albastru și auriu și un cercel supradimensionat cu perlă – atrage  întreaga atenție, având doar un fundal întunecat.

Ştiaţi că: În timp ce Mauritshuis a suferit o renovare din 2012 până în 2014, „Girl With a Pearl Earring” a plecat în turneu în Statele Unite, Italia și Japonia? A atras mulțimi uriașe de vizitatori, consolidându-și și mai mult statutul de una dintre cele mai faimoase opere de artă din lume.

  1. „The Birth of Venus”

Artist: Sandro Botticelli
Datată: 1485
Unde poate fi văzută: Galeriile Uffizi, Florenţa

nasterea lui venus

Cea mai veche pictură din top 10 și care concurează cu „Sărutul” la categoria „cea mai senzuală”, „Nașterea lui Venus”, a fost probabil comandată de un membru al bogatei familii Medici care a condus Florența și zonele din apropiere timp de secole.

Botticelli creează o figură de neuitat cu Zeița Iubirii care iese dintr-o scoică uriașă.

Ştiaţi că: „Venus” a lui Botticelli prezintă două abateri semnificative față de majoritatea celorlalte lucrări ale contemporanilor săi? În primul rând, a fost pictată pe pânză, în loc de lemnul, mai popular atunci. În al doilea rând, nuditatea era rară în acea epocă, așa că a fost îndrăzneț redând o Venus complet expusă, cu părul ei lung și curgător cu care (abia) îşi acoperă cele mai intime părți ale corpului.

  1. „Las Meninas”

Artist: Diego Velázquez
Datată: 1656
Unde poate fi văzută: Muzeul Prado din Madrid

las meninas

Madrid este singurul oraș din acest clasament unde se află două dintre cele mai faimoase 10 picturi – „Guernica” și „Las Maninas”.

Găzduită în popularul (și vastul) Prado, „Las Meninas” nu este doar cea mai faimoasă pictură a lui Diego Velázquez, ci este și una dintre cele mai mari ale sale. Complexitatea lucrării a fascinat criticii de artă și publicul timp de secole.

Pictura are o dublă sarcină. Servește drept portret de grup al regalității spaniole, dar este și un autoportret al lui Velázquez, la lucru (în stânga).

Ştiaţi că: „Las Meninas” a fost comandat de regele Filip al IV-lea al Spaniei care a domnit între 1621 și 1665? S-a aflat în palatul regal până în 1819, când a ajuns la Prado.

  1. „Creation of Adam”

Artist: Michelangelo
Data estimată de realizare: între 1508 şi 1512
Unde poate fi văzută: Capela Sixtină de la Vatican

la creazione di adamo vaticani

Cea mai faimoasă lucrare a renumitului artist Michelangelo acoperă o secțiune din tavanul Capelei Sixtine. Scena îi înfățișează pe Dumnezeu și pe Adam cu brațele întinse, cu degetele aproape atingându-se. Este una dintre cele mai copiate imagini din istorie.

Trupul musculos al lui Adam sugerează măiestria unei alte opere a artistului italian, „David”, probabil cea mai faimoasă sculptură din lume.

Ştiaţi că: Tavanul Capelei Sixtine a fost înnegrit din cauza expunerii la fumul lumânărilor, printre multe altele? După o curățare extinsă, care s-a încheiat în 1989, oamenii au fost surprinși să vadă culorile strălucitoare pe care Michelangelo le-a folosit inițial.