Zeci de artefacte din muzee americane, returnate țărilor de origine în urma unor anchete
Zeci de artefacte care au fost furate din Italia, Egipt, Turcia și Nepal și care au ajuns în colecțiile unor muzee americane au fost returnate țărilor de origine în urma unor anchete ale autorităților din New Yorkk.
Virginia Museum of Fine Arts (VMFA) din Richmond a anunțat că a repatriat 44 de artefacte antice provenind din Italia, Egipt și Turcia, în urma unei anchete conduse de statul New York și de oficiali federali care supraveghează cererile legate de proprietatea culturală.
Autoritățile din New York vor facilita returnarea obiectelor către oficialii guvernamentali din țările lor de origine, a precizat muzeul într-un comunicat. Printre opere se numără o statuie din bronz a unui războinic etrusc din secolul al V-lea î.e.n., un flacon de vin italian din teracotă din 330 î.e.n. și un vas antic egiptean pentru produse cosmetice.
Conducerea muzeului a transmis că susține pe deplin decizia retrocedării și că nu există vreo dovadă că angajații actuali au legătură cu activitatea ilegală privind achiziția inițială a celor 44 de obiecte returnate, care au intrat în colecția muzeului între anii ’70 și ’90.
Începând cu anul 2004, muzeul din Virginia a repatriat – în temeiul legii federale Native American Graves Protection and Repatriation Act -doar șase opere de artă, inclusiv trei obiecte care au legături cu tribul indigen nord-american Tlingit.
Antichități nepaleze în valoare de 1 milion de dolari
Patru antichități evaluate la peste un milion de dolari au fost returnate recent în Nepal de către Procuratura districtuală din Manhattan, a anunțat biroul într-un comunicat.
Piesele returnate Nepalului includ o pereche de măști Bhairava din bronz aurit, datând din secolul al XVI-lea, care sunt evaluate împreună la 900.000 de dolari.
Potrivit biroului procurorului din Manhattan, măștile îl înfățișează pe zeul Shiva, unul dintre membrii trinității hinduse care îi mai include pe Brahma și Vishnu. „Ambele măști au fost furate la mijlocul anilor 1990, ca parte a unei serii de spargeri din casa familiei ale cărei rude au creat măștile. Au fost apoi introduse ilegal în Hong Kong, vândute la o licitație în New York și, ulterior, au intrat în colecțiile Muzeului de Artă Rubin și ale Muzeului de Artă din Dallas, până când au fost recuperate la începutul acestui an de Procuratură”.
Reprezentanții instituțiilor au declarat că nu au avut cunoștință de furturi, subliniind că acestea s-au mai aflat pe piața de artă în 1996, într-o licitație Sotheby’s.
Foto: mască din bronz aurit furată din Nepal (c) prof. Erin Thompson