Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Zilele Europene ale Patrimoniului 2022 – Ediția 28, în România
zilele europene ale patrimoniului 2022

Zilele Europene ale Patrimoniului 2022 – Ediția 28, în România

Evenimentele din cadrul seriei Zilele Europene ale Patrimoniului, iniţiativă comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, vor avea loc anul acesta în România pe 10 septembrie.

Țara noastră marchează acum pentru a 28-a oară Zilele Europene ale Patrimoniului, după doi ani de pauză, în contextul pandemiei.

În fiecare an, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice sau să participe la evenimente prin care să cunoască patrimoniul cultural din Europa, cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP).

Începând cu 1992, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor din România ocazia să descopere, alături de monumente istorice, patrimoniul cultural mai puţin cunoscut care, în mod obişnuit, nu este disponibil publicului larg.

Pentru 2022, Consiliul Europei a ales tema „Sustainable heritage” („Patrimoniul durabil”).

Patrimoniul cultural comun al Europei este dinamic și se îmbogățește nu doar prin redescoperirea rădăcinilor comune ale popoarelor și națiunilor europene, cât și prin continua evoluție a inițiativelor și programelor dedicate, printre care Zilele Europene ale Patrimoniului.

Evenimente ZEP în România  

Tema oferă posibilitatea iniţierii organizării de evenimente culturale ce vor avea în centru patrimoniul construit, aflat în proprietate publică sau privată, în care se va permite accesul (fizic sau virtual), prin intermediul vizitelor, expozițiilor și activităților tematice, transmite Ministerul român al Culturii.

Instituțiile de cultură care au sediul în clădiri, ansambluri, situri aparținând patrimoniului cultural, din oraşe ori din mediu rural, sunt invitate să organizeze evenimente de prezentare a instituţiilor lor, a patrimoniului mobil, imobil sau imaterial prin intermediul vizitelor, expozițiilor și activităților tematice, sau al altor modalităţi atractive de transmitere a cunoştinţelor despre patrimoniul construit, patrimoniul mobil şi desigur patrimoniul imaterial din zona  respectivă şi din celelalte zone ale ţări dar şi din alte zone ale  Europei. Cele expuse constituie doar sugestii pentru organizarea unor evenimente în cadrul ZEP, urmând ca organizatorii acestora să le confere specificitate și să reflecte tema ediției a XXVIII-a, în România.

Ca în anii precedenţi pandemiei, până în 2019, Direcţiile Judeţene pentru Cultură sunt chemate să promoveze și să monitorizeze evenimentele culturale cu prilejul ZEP pe raza teritoriului lor de competenţă.

Scopul acestor evenimente este de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului cultural local, iar în cadrul temei din acest an, de a evidenţia rolul păstrării valorilor culturale tradiţionale ce contribuie semnificativ la cultura europeană.

Fiecare Direcţie Judeţeană pentru Cultură este solicitată, în județul de responsabilitate, să comunice evenimentele culturale proiectate ce vor avea loc cu prilejul ZEP la Direcţia Patrimoniu Cultural, până la 1 septembrie 2022.