Ziua Iei – Activităţi culturale, sociale şi artistice
Ziua Iei va fi marcată, oficial, la data de 24 iunie, după ce legea privind instituirea acesteia a fost promulgată de președintele României, Klaus Iohannis.
Ia sau cămașa face subiectul dosarului depus de România împreună cu Republica Moldova – „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” – pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO.
Acest dosar de nominalizare va fi evaluat la a 17-a sesiune a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial ce va avea loc în noiembrie – decembrie 2022.
„Ia românească, element identitar al culturii noastre, a depășit granițele țării datorită frumuseții și ingeniozității creatorilor populari, a ajuns pe marile podiumuri de modă, fiind apreciată pe întreg mapamondul. Este purtată de bunici, de părinții noștri și chiar de cei tineri, care asigură astfel o continuitate a tradițiilor și obiceiurilor românești. O recunoaștere în plus a valorii bluzei românești este adusă de acțiunea României, care a depus împreună cu Republica Moldova, în martie anul trecut, dosarul multinațional «Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova» pentru înscrierea în Lista reprezentativă a elementelor de patrimoniu cultural imaterial al umanității UNESCO”, a transmis ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.
Ia românească a fost sărbătorită în ultimii ani, pe 24 iunie, la iniţiativa comunităţii online La Blouse Roumaine, iar de anul acesta data devine oficial Ziua Iei.
Potrivit legii, vor putea fi organizate activităţi culturale, sociale şi artistice şi pot fi difuzate materiale care vizează promovarea şi protejarea iei.
Credit foto: cnr-unesco.ro