Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Ziua Mondială a Arhitecturii – Expoziție și lansarea proiectului de elaborare a Politicii publice pentru arhitectură a României
ziua mondiala a arhitecturii

Ziua Mondială a Arhitecturii – Expoziție și lansarea proiectului de elaborare a Politicii publice pentru arhitectură a României

Ziua Mondială a Arhitecturii va fi marcată pe 3 octombrie de Ordinul Arhitecților din România printr-o expoziția la Casa „Mincu” și demararea, împreună cu Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, a proiectului de elaborare a Politicii publice pentru arhitectură a României.

Evenimentul de lansare a proiectului va avea loc la Școala de la Piscu și va fi transmis online, pe pagina de Facebook a OAR.

La Casa „Mincu” va fi vernisată instalația „The Uninvited” a Asociației Metodelor Alternative de Integrare Socială, Denise Lobonț va expune proiectul „Florari”, iar Denis Nanciu va avea intervenția „Fragil”.

Politica publică pentru arhitectură a României

Ștefan Bâlici, președintele Ordinului Arhitecților din România (OAR), va demara pe 3 octombrie, la ora 16:00, alături de Attila Cseke, Ministrul Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), proiectul de elaborare a Politicii publice pentru arhitectură a României.

Politica publică va constitui documentul unificator, de orientare și de coordonare pentru activitatea din domeniul arhitecturii, care va permite profesioniștilor obținerea unor rezultate coerente prin toate palierele (administrativ, profesional, academic, societate civilă) și sectoarele (nu doar construcții și arhitectură, ci și cultură, agricultură, dezvoltare, economie, turism, transporturi și altele).

Expoziția „Florari”

Proiectul „Florari” documentează spațiul pieței de Flori de pe Calea Rahovei, un loc esențial pentru patrimoniul cultural al Bucureștiului, unul din putinele spații din cartierul Uranus scăpat de sistematizarea anilor ’80. Realizarea seriei de fotografii a fost începută în 2020 și de atunci proiectul a trecut prin mai multe etape.

Dacă în 2021 proiectul s-a concretizat sub forma unei publicații concentrate pe o cercetare a meșteșugului sensibil al florăriei pus în contrast cu aspectul macho al vânzătorilor, acum în grădina Casei „Mincu” va fi pusă în lumină schimbarea din peisajul arhitectural suferită în mod brutal de piață în timpul pandemiei.

Sub pretextul îmbunătățirii condițiilor de trai ale vânzătorilor, construcțiile florarilor au fost demolate, dar îmbunătățirile au întârziat să apară. În locul spațiilor inițiale de vânzare, florarii au fost nevoiți să recurgă la metode alternative de protecție împotriva intemperiilor precum umbrele sau parasolare care stau mereu sub semnul provizoriului.

Seria de fotografii prezentate in aceasta expoziție folosește materialul bannerului electoral sau al prelatei anti-vânt ca support pentru fotografii.

Dintr-un material conceput pentru mesaje sau evenimente provizorii, devine element de protecție împotriva pierderii patrimoniului cultural.

„Fragil”, de Denis Nanciu

Expoziția se deschide cu intervenția lui Denis Nanciu. Lucrarea „Fragil” este un simbol al eternității, trecerea timpului nu schimbă forma si aspectul fragil al elementelor florale. Natura este evocată constant reprezentând în același timp inocență, fragilitate și speranță.