Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Instalație a arhitectului Corvin Cristian, la festivalul Concéntrico
fantana, corvin cristian

Instalație a arhitectului Corvin Cristian, la festivalul Concéntrico

Instalația „Fântâna/ Fuente” a arhitectului Corvin Cristian participă la cea de-a zecea ediție a festivalului internațional de arhitectură și design Concéntrico, care are loc în perioada 25 aprilie – 1 mai în orașul spaniol Logroño, regiunea La Rioja.

Festivalul încorporează noi formate pentru a angaja un public mai larg și pentru a explora timpul ca un catalizator pentru schimbarea designului urban și social. Anul acesta, arhitecții și designerii invitați propun o mare varietate de abordări, de la renaturalizarea spațiilor publice, reinterpretarea metodelor vernaculare, reutilizarea materialelor din edițiile anterioare, până la crearea de noi proiecte prin mișcare sau contestarea conceptului de locuire.

Proiectul realizat de arhitectul Corvin Cristian pentru Concéntrico este o fântână circulară cu un element jucăuș în centru, o compoziție de oglinzi convexe (asemănătoare cu cele din trafic) înfățișând o figură zoomorfă care ar putea fi o caracatiță, dar și un extraterestru sau altă ființă fantastică. Apa iese din „ramuri” sau „brațe” în multe jeturi mici. Oglinzile se rotesc pe axe, astfel încât oamenii să poată vedea reflexia în mișcare a mediului urban, a activităților sociale și, de asemenea, a lor înșiși, ceea ce îl face interactiv într-un mod vizual hipnotic. Sursa este compactă și se poate încadra cu ușurință într-o locație permanentă, depășind natura sa temporară. Permanența este cea mai bună sustenabilitate.

Apa, element agregator

Fântâna realizată de Corvin Cristian este amplasată în Piața Amos Salvador din Logroño, la începutul străzii Portales, chiar lângă centrul vechi al orașului.

„«Fântâna» lui Corvin Cristian ne transportă într-un imaginar colectiv care construiește orașul și ne permite să confirmăm oportunitățile pe care instalația sa le conferă spațiilor publiceˮ, declară Javier Peña-Ibáñez, directorul festivalului Concéntrico.

Arhitectul transmite: „Instalația noastră este dedicată spațiului public, o fântână ce se dorește o forță ordonatoare, «concentrică», nelipsită în orice spațiu public de succes. Apa are o capacitate de a agrega oamenii în jurul ei, de a facilita socializarea și interacțiunea. Este o instalație de mici dimensiuni, potrivită pentru piețe publice medievale sau contemporane. Dimensiunile sale reduse o fac ușor de relocat și, deci, cu un potențial de utilizare permanent, nu doar în cadrul festivalului temporar. Mulțumesc ICR Madrid pentru invitație și participare în realizarea acestui proiect”.

Corvin Cristian (n. 1973) este architect și designer de interior care și-a început cariera ca scenograf și art director pentru producții de film internaționale. Ulterior, a realizat design de baruri și restaurante cu mare vizibilitate. Activitatea lui acoperă o zonă largă, de la arhitectură și design interior, design de obiect și identitate grafică. Individual și în echipă de arhitecți, a câștigat numeroase premii și a primit nominalizări la concursuri locale și internaționale, atât pentru design de interior, cât și pentru design de obiect și light design (Bienala de Arhitectură București, Anuala de Arhitectură, Restaurant and Bar Design Awards, World Interior News, SIT Awards, FRAME Awards, Lighting International Awards, Dezeen Awards etc.), iar lucrările studioului fondat de el, Corvin Cristian Studio, au fost publicate în presa de specialitate și au câștigat numeroase premii. Corvin Cristian este membru al Ordinului Arhitecților din România.

Festivalul Internațional de Arhitectură și Design Concéntrico prezintă 21 de instalații realizate de designeri și arhitecți, pe lângă alte câteva inițiative și explorări. În afara celor 21 de intervenții, Concéntrico 10 oferă un program extins de activități și întâlniri care vor reuni peste 100 de profesioniști din 17 țări în Logroño și care vor plasa din nou capitala regiunii La Rioja în referința internațională pentru reflecție asupra mediului urban și a orașului, cu idei, proiecte și soluții pentru a avea spații mai durabile, atractive și practice.