Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Arhitecți francezi și mexicani renovează Centrul Pompidou Paris
the,beaubourg,district,in,the,center,of,paris,(france)

Arhitecți francezi și mexicani renovează Centrul Pompidou Paris

Centrul Pompidou Paris, proiectat de Richard Rogers și Renzo Piano și deschis în 1977, va fi renovat timp de cinci ani de Moreau Kusunoki, un birou francez fondat de Nicolas Moreau și Hiroko Kusunoki, împreună cu Frida Escobedo Studio, din Ciudad de Mexico, în calitate de designer asociat.

În plus, Moreau Kusunoki și Escobedo intenționează să colaboreze cu firma franceză de inginerie AIA Life Designers și să se consulte cu Piano, care a făcut parte din juriul concursului. Acesta din urmă, laureat al premiului Pritzker, a proiectat, între altele, noua clădire Istanbul Modern, inaugurată anul trecut.

Firmele au câștigat concursul pentru modernizarea clădirii, care va costa aproximativ 280 de milioane de dolari, sumă suportată de Statul francez și din donații.

Centre Pompidou, cel mai important muzeu de artă modernă și contemporană din Paris, va fi închis cinci ani, începând cu 2025. Modelul economic al instituției este nesustenabil, semnalează Curtea de Conturi a Franței care avertizează că proiectul major de renovare a clădirii muzeului parizian, unde se află replica atelierului lui Constantin Brâncuși, este „subfinanțat”.

Mutarea Atelierului Brâncuși și noi filiale

Ca parte a renovării, vor avea loc îmbunătățiri în spații precum biblioteca și ale acoperișului, precum și îndepărtarea azbestului, dar și extinderea suprafeței. Potrivit muzeului, structura a suferit daune semnificative de când a fost construită în anii ’70.

Renovarea include și mutarea Atelierului Brâncuși în „inima clădirii principale”, conform anunțului, precum și o reamenajare a colecției.

În afara Parisului, Centre Pompidou s-a extins în orașe ca Malaga (Spania) și Shanghai (China) și urmează Jersey City (Statele Unite) și Seul (Coreea de Sud).

Amplasată în centrul Parisului din 1977, clădirea Centrului Pompidou, o structură de sticlă și metal, seamănă cu o inimă alimentată de artere monumentale în culori primare strălucitoare: albastru – pentru fluxuri de aer (aer condiționat), galben – pentru electricitate, verde – pentru circuitele de apă, roșu – pentru fluxuri pietonale (scări rulante și lifturi).

Proiectată de arhitecții Renzo Piano și Richard Rogers ca un adevărat organism viu, clădirea este construită într-unul dintre cele mai vechi cartiere ale capitalei franceze, platoul Beaubourg. Din totalul suprafeței, 12.210 m2 sunt dedicați colecției Muzeului Național de Artă Modernă, iar 5.900 m2, expozițiilor temporare.

Centre Pompidou Paris a mai fost supus unor lucrări de renovare în perioadele 1997 – 1999 și 2019 – 2021, când au fost extinse și redistribuite spațiile, eficientizat accesul publicului și restabilită o singură intrare, între altele.