Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Raportul pentru anul 2023 privind starea climei în Europa
anul 2023 cel mai cald an, sursa foto shutterstock, curatorial.ro

Raportul pentru anul 2023 privind starea climei în Europa

De la inundaţii răspândite peste tot în lume, până la valuri severe de căldură, raportul anual pentru 2023 publicat de Copernicus pune şi mai clar în centrul atenţiei clima Europei. Încă din 1980, Europa s-a încălzit de două ori mai repede, depăşind media globală şi devenind continentul cu cel mai accelerat ritm de încălzire.

Serviciul Copernicus privind Schimbările Climatice (Copernicus Climate Change Service) asigură monitorizarea climei la nivel global, Europa şi Arctica, alături de Organizaţia Meteorologică Mondială (World Meteorological Organization), care este un organism specializat al Naţiunilor Unite cu rol de colectare, monitorizare şi furnizare a datelor referitoare la prognoza vremii, sursele de apă şi climă.

Temperatura aerului

Trei ani la rând cu cele mai ridicate temperaturi începând cu anul 2020, anul 2023 fiind cel mai cald an înregistrat în Europa, cu un nivel de 1.0°C peste medie şi 2.6°C peste nivelul din era preindustrială. Aproape întreaga regiune a resimţit temperaturi peste medie, pe toată durata anului, exceptând Scandinavia, Islanda şi sudul Groenlandei.

Temperaturile care au depăşit cu mult media au fost semnalate în partea europeană a Arcticii. În special, luna septembrie a fost o lună deosebit de caldă în majoritatea regiunilor din Europa continentală, în timp ce în noiembrie temperaturile au fost cu până la 6°C peste medie în regiunile estice şi în Arctica europeană.

Temperatura de la suprafaţa mărilor

Media temperaturilor de la suprafaţa mării în Europa a depăşit recordurile înregistrate anterior. Temperatura suprafeţei apelor este un indicator al rolului pe care oceanul îl joacă în modelarea vremii şi a climei. Valul de temperaturi ridicate de la nivelul mărilor şi oceanelor are un impact semnificativ asupra ecosistemelor şi biodiversităţii marine.

Pentru anul 2023, temperatura de la suprafaţa mărilor şi oceanelor a fost cu 0.55°C peste medie, în special în anumite zone din Marea Mediterană şi Oceanul Atlantic, iunie fiind cea mai caldă lună, cu 1.76°C peste medie.

Incendiile de vegetaţie

În 2023, au fost înregistrate cele mai puternice şi extinse incendii de vegetaţie din Europa. Incendiile sunt influenţate de o serie de factori, care includ tipul de vegetaţie, umezeală şi vânt. Deşi sunt un fenomen natural, incendiile produc distrugeri semnificative la nivelul habitatelor, deteriorând şi calitatea aerului.

Aşadar, perioada verii a adus incendii puternice în Portugalia, Spania, Italia şi, în special, în Grecia, cu peste 96.000 ha suprafaţă afectată şi cu un total pe Europa de 500.000 ha. Totodată, emisiile au fost şi ele peste medie în luna iulie, având ca sursă directă incendiile din Grecia, dar menţinându-se la un nivel ridicat în tot restul anului.