Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Acord final la COP 26, cu multe concluzii frustrante pentru majoritatea liderilor
oil,refineries,polluting,carbon,and,cancer,causing,smoke,stacks,climate

Acord final la COP 26, cu multe concluzii frustrante pentru majoritatea liderilor

Un acord final privind măsurile pentru diminuarea schimbărilor climatice a fost semnat la Glasgow, după ce negocierile au intrat în “prelungiri”, iar o parte din concluzii au adus frustrare în rândul liderilor mondiali.

Pactul Climatic de la Glasgow este primul care are un plan explicit de reducere a producţiei de energie cu cărbune, care este considerat cel mai nociv combustibil fosil în ceea ce priveşte emisiile care creează efectul de seră, notează BBC.

Acordul menţionează şi diminuarea emisiilor de carbon, dar promite şi mai multe fonduri pentru susţinerea ţărilor în curs de dezvoltare, pentru ca acestea să se adapteze la impactul climatic.

Dar măsurile concrete nu au mers dincolo de limitarea creşterii temperaturii cu 1,5 grade Celsius.

Într-un draft al acordului a fost inclusă eliminarea treptată a cărbunelui, dar acest capitol a fost respins vehement de India şi China.

Ministrul indian al Climatului, Bhupender Yadav a întrebat cum pot ţările în curs de dezvoltare să se angajeze să atingă această bornă, în condiţiile în care “încă trebuie să rezolve probleme precum agendele de dezvoltare şi eradicarea sărăciei”.

În final, în corpul acordului, termenul de “eliminare treptată” a devenit “diminuare treptată” a folosirii cărbunelui, fapt care a creat dezamăgire printre mulţi lideri participanţi.

Preşedintele COP 26, Alok Sharma a spus că “regretă profund” rezultatul discuţiilor şi s-a opus cu lacrimi în ochi, încercând să convingă delegaţii că acordul trebuie păstrat în întregimea sa.

Premierul britanic Boris Johnson a afirmat că speră că acest summit să marcheze, în istorie, “începutul sfârşitului schimbărilor climatice”.

Emisarul special american pentru climă, John Kerry, a spus că existau şanse minime ca summitul de la Glasgow să aducă schimbări radicale, dar este un început.  În acest context, secretarul general al ONU, Antonio Guterres a afirmat că planeta “este pe muchie de cuţit”. “Ne aflăm în continuare în faţa unei catastrofe climatice … trebuie să lucrăm în sistem de urgenţă sau altfel o să avem zero şanse să ajungem la zero net”, a arătat înaltul oficial, citat de BBC.