Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Biodiversitate urbană – Care sunt speciile de plante și animale care viețuiesc în orașele noastre
antipa

Biodiversitate urbană – Care sunt speciile de plante și animale care viețuiesc în orașele noastre

Studiul biodiversității urbane este o componentă esențială pentru strategia generală de conservare a naturii. Care sunt speciile de plante și animale care viețuiesc în orașele noastre? Cum aleg ele să trăiască într-un mediu urban? Cum ne influențează viețile? Care e impactul activității umane asupra lor? Cum putem să le protejăm? Sunt doar câteva din întrebările pe care programul de informare și conștientizare despre biodiversitatea urbană, lansat de Muzeul Antipa.

„Strategia Uniunii Europene pentru biodiversitate până în anul 2030 recunoaște că biodiversitatea urbană este importantă pentru conservarea naturii. Dezvoltarea unor orașe verzi nu se poate face fără să ținem cont de speciile de animale și plante care viețuiesc alături de noi în orașe. Mai mult, înțelegând de ce unele specii aleg să „se mute la oraș”, am putea înțelege cum activitățile umane influențează mediile naturale. Această influență nu este neapărat benefică, dacă ne gândim că, în prezent, ea face să trăim în mijlocul unei a șasea extincții în masă, când specii de plante și animale dispar în ritm accelerat. Dacă în decursul istoriei vieții pe pământ, după precedentele extincții în masă, planeta vie a fost capabilă să se trezească la viață, există temerea că acum extincția aceasta provocată de activitatea umană ar putea duce la moartea planetei noastre”, spune Luis Popa, director general al Muzeului Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, cercetător științific și doctor în Biologie.

Conferințe și transmisiuni live pe Facebook

Programul va include în lunile următoare acțiuni în mediul online și social media precum: articole ale cercetătorilor Muzeului despre biodiversitatea urbană în colaborare cu Mindcraft Stories, conferințe și  transmisii live pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa.

Potrivit Muzeului Antipa, primul eveniment din această serie va invita publicul să descopere etapele preparării fluturilor, alături de Mariana Chioibașu, conservator în Compartimentul de Evidență și Conservare al Muzeului Antipa. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa, joi, 11 noiembrie, începând cu ora 13.30.

Al doilea eveniment va avea loc pe 18 noiembrie, de la ora 18.00, și îl va avea ca invitat pe dr. Cristian Iojă, director al Departamentului Geografie și Mediu, profesor în cadrul Facultății de Geografie, Universitatea din București și cercetător științific în cadrul Centrului de Cercetare a Mediului și Efectuare a Studiilor de Impact, care va vorbi despre „Provocarile de mediu în orașele din România”, într-o conferință transmisă live pe pagina de Facebook a Muzeului Antipa.

Pe platforma Mindcraft Stories, în cadrul unei rubrici susținute de echipa de cercetători a Muzeului Antipa, publicul interesat se poate documenta despre biodiversitatea urbană, pe subiecte precum legătura dintre porumbei și traficul urban sau care este rolul melcilor într-un ecosistem.

„Porumbeii schimbă zilnic stolurile din care fac parte și acumulează informații despre resursele disponibile în oraș. Studierea acestui fenomen ajută la înțelegerea problemelor de trafic dintr-un oraș aglomerat”, spunea Luis Popa într-un editorial pe www.mondcraftstories.ro.

Foto credit: Muzeul de Istorie Naturală „Grigore Antipa”