Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Cercetătorii au stabilit cu precizie prezența vikingilor pe continentul nord-american

Cercetătorii au stabilit cu precizie prezența vikingilor pe continentul nord-american

Oamenii de știință au datat cu precizie, în anul 1021, prezența vikingilor pe continentul nord-american după ce aceștia au traversat Atlanticul, cu ajutorul radiațiilor cosmice datate anterior, depistând urmele în fragmente de lemn din sit, potrivit AFP.

Se ştie de mult timp că navigatorii scandinavi au fost primii europeni care au debarcat în acest loc, în jurul anului 1.000, cu mult înaintea lui Cristofor Columb, care a pus piciorul în această regiune mai la sud şi aproape cinci secole mai târziu.

Până în prezent, singurul sit cunoscut ocupat de ei rămâne L’Anse aux Meadows, un golf din extremitatea nordică a insulei Newfoundland, unde există fundațiile a opt construcții cu șarpante din lemn.

Așa cum remarcă studiul apărut în revista Nature miercuri, datările tradiționale cu carbon-14 realizate secolul trecut sunt mult prea imprecise, acoperind o perioadă de mai mult de 250 de ani. Însă totul indică o ocupație scurtă și sporadică a locului, potrivit vestigiilor arheologice și a textelor semi-legendare numite „saga” care spun povestea vikingilor.

Echipa condusă de profesorul de cronologie izotopică Michael Dee și arheologul de la Centrul de cercetare izotopică de la Universitatea din Groningen Margot Kuitems, a depășit obstacolul cu o metodă originală.

Echipa lui Margot Kuitems a căutat, cu ajutorul unui spectrometru de masă, urmele evenimentului din 993 în trei eşantioane de fragmente de lemn prelevate din situl L’Anse aux Meadows.

Experții canadieni au determinat că aceste fragmente au fost prelucrate de ocupanți cu unelte de fier.

„Când am măsurat concentraţia de carbon-14 într-o serie de inele, am constatat o creştere bruscă în cazul unuia dintre ele şi am fost siguri că aceasta corespunde anului 993”, a spus Kuitems. A fost suficient apoi să se numere inelele dintre cel care reflectă ”evenimentul cosmic” şi ultimul, situat în spatele scoarţei, pentru a se determina data la care a fost doborât arborele. Răspunsul: anul 1.021”.

Centrul de cercetare izotopică a semnat un prim studiu despre acest subiect în 2020, datând cu precizie o structură arheologică în sudul Siberiei cu ajutorul evenimentului cosmic din 775.

Foto credit: Facebook L’Anse aux Meadows