Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  COP15 – Acord istoric privind protejarea naturii
acordul privind protejarea naturii curatorial.ro

COP15 – Acord istoric privind protejarea naturii

Un acord istoric privind protejarea naturii a rezultat pe 19 decembrie în cadrul Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Biodiversitate, COP15, din Montreal (Canada).

Ţările au convenit asupra unui plan ce prevede punerea sub protecţie a 30% din planetă până în anul 2030, cuprinzând şi ecosisteme vitale cum ar fi pădurile tropicale şi zonele umede, relatează BBC.

Nu a fost un drum uşor, unul dintre subiectele sensibile şi greu de concluzionat fiind modalitatea de finanţare a eforturilor de conservare în părţi ale lumii ce deţin remarcabile biodiversităţi.

Printre punctele principale agreate se numără:

  • Păstrarea, dezvoltarea şi recuperarea ecosistemelor, incluzând stoparea dispariţiei speciilor şi menţinerea diversităţii genetice a populaţiilor de animale sălbatice.
  • Utilizarea sustenabilă a biodiversităţii – exploatarea „serviciilor” furnizate de natură, ca de exemplu apă curată şi hrană, fără ca speciile şi habitatele acestora să fie distruse iremediabil.
  • Siguranţa că beneficiile provenite din resursele naturale, cum ar fi medicamentele fabricate din plante, sunt distribuite corect şi în mod egal şi că sunt protejate drepturile populaţiilor indigene.
  • Asigurarea că resursele financiare alocate şi eforturile de conservare ajung acolo unde este nevoie de ele, în principal în cele mai sărace şi mai biodiversificate ţări de pe glob.

Oamenii de ştiinţă au tras nenumărate semnale de alarmă în privinţa dispariţiei masive a pădurilor şi a terenurilor păşunabile şi asupra presiunii fără precedent pe care poluarea o exercită asupra oceanelor, toate acestea împingând planeta către un punct critic. De aceea, conferinţa a fost privită ca ultima şansă de a restabili un acord de pace cu natura şi de a o ajuta să se regenereze.