COP29 – Acord „in extremis” care nemulțumește țările în curs de dezvoltare și activiștii de mediu
Conferința ONU privind schimbările climatice din 2024 (UNFCCC COP 29) a avut loc la Baku, și s-a încheiat cu un acord financiar pentru a ajuta țările mai sărace să facă față schimbărilor climatice care este aspru criticat, iar activiștii pentru combaterea schimbărilor climatice solicită mai multe acțiuni.
Negocierile din capitala Azerbaidjanului au fost prelungite 30 de ore, la finalul cărora țările bogate au ajuns la acordul de a-și crește contribuția la 300 de miliarde de dolari pe an până în 2035.
Liderii occidentali au salutat înțeleggerea, președintele american Joe Biden declarând că acesta aduce lumea „cu un pas semnificativ mai aproape„ de atingerea obiectivelor noastre climatice. Pe de altă parte African Group of Negotiators l-a descris ca fiind „prea puțin, prea tâzriu”. În asentiment a fost reprezentantul Indiei, care a calificat banii drept „o sumă infimă”.
Țările sărace au cerut 1.300 de miliarde de dolari ajutor în eforturile de a combate efectele schimbărilor climatice.
În prezent, sunt plătiți 100 de miliarde de dolari, în temeiul unui acord anterior și suma este menită să ajute țările vulnerabile la schimbările climatice să treacă la energie curată.
Este așteptat ca suma să provină din subvenții guvernamentale și din sectorul privat – bănci și întreprinderi – și ar trebui să ajute țările să renunțe la combustibilii fosili și să utilizeze energie regenerabilă.
„Lamentabil și inadecvat”
Această promisiune de suplimentare a fondurilor este o recunoaștere a faptului că națiunile mai sărace suportă o povară disproporționată din cauza schimbărilor climatice, dar, în același timp, au contribuit istoric cel mai puțin la criza climatică.
Șeful delegației Greenpeace la COP29 a afirmat că acordul de ultim moment privind finanțarea combaterii schimbărilor climatice este „lamentabil de inadecvat”, acuzând țările exportatoare de combustibili fosili că sunt „negustori disperați”.
COP30 va avea loc în Belem (Brazilia), în perioada 10 – 21 noiembrie 2025.
Având în vedere că rolul Statelor Unite în viitoarele discuții privind clima este pus sub semnul întrebării din cauza președintelui ales Donald Trump, atenția se îndreaptă către cine ar putea deveni adevăratul lider în domeniul climei în absența preconizată a SUA în următorii patru ani. Succesorul natural, scrie presa de specialitate, este China.