Progres major în încercarea de a dezvolta fuziune nucleară practică
Oamenii de știință britanici de la laboratorul JET (Joint European Torus) au anunțat o realizare majoră în încercarea de a dezvolta fuziune nucleară aplicativă (procesul energetic ce alimentează stelele).
JET a stabilit un nou record mondial pentru cantitatea de energie pe care o poate extrage prin comasarea a două tipuri de hidrogen.
Experimentele laboratorului, transmite BBC, au produs 59 de megajuli de energie în cinci secunde (11 megawați de putere). Este mai mult decât dublu realizat în teste similare derulate în 1997.
Nu este o emisie masivă de energie – suficientă doar pentru a fierbe 60 de ceainice cu apă -, însă însemnătatea este aceea că validează alegerile de concept făcute pentru un reactor de fuziune care este în construcție în Franța.
„Experimentele JET ne duc mai aproape cu un pas de puterea generată de fuziune”, a spus dr. Joe Milnes, șeful de operațiuni al laboratorului. „Am demonstrat că putem crea o mini stea în interiorul mașinăriei noastre și că o putem menține acolo 5 secunde și să obținem o înaltă calitate, ceea ce ne duce cu adevărat într-un nou teritoriu”.
Unitatea ITER din sudul Franței este sprijinită de un consorțiu de guverne, inclusiv din state membre ale Uniunii Europene, SUA, China și Rusia. Este așteptat ca aceasta să fie ultimul pas în dovedirea faptului că fuziunea nucleară poate deveni un furnizor fiabil de energie în a doua jumătate a acestui secol.
Energie din fuziune nucleară fără gaze cu efect de seră
Operarea de centrale electrice în viitor pe baza fuziunii va produce doar mici cantități de deșeuri radioactive pe termen scurt și nu va produce gaze cu efect de seră.
„Trebuia ca aceste experimente pe care tocmai le-am încheiat să funcționeze”, a spus prof. Ian Chapman, CEO al JET. „Dacă nu, atunci am fi avut îngrijorări reale legat de faptul că ITER și-ar fi putut îndeplini obiectivele. Faptul că am reușit ce am reușit a fost mulțumită genialității oamenilor și încrederii lor în demersul științific”.
Fuziunea funcționează pe principiul că energia poate fi eliberată prin unirea forțată a nucleelor atomice și nu prin divizarea lor, ca în cazul reacțiilor de fisiune care alimentează centralele nucleare existente.
Joint European Torus (JET), aflat în Culham (Oxfordshire), inovează în privința fuziunii de aproximativ 40 de ani. În ultimul deceniu, a fost configurat să reproducă structura ITER.
JET va fi cel mai probabil scos din uz după 2023, iar ITER va începe experimente cu plasmă în 2025. Reactorul ITER, proiect de cercetare și inginerie a fuziunii nucleare la care colaboreazăă 35 de națiuni, se află în construcție în Cadarache, sudul Franței.
Credit foto: JET/ UKAEA