Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Efect al schimbării climatice – Oraș antic din Irak, apărut deasupra apei
irak, photo universitatile freiburg si tübingen, kao

Efect al schimbării climatice – Oraș antic din Irak, apărut deasupra apei

Seceta prelungită a făcut ca perioada în care orașul Zakhiku vechi de 3.400 de ani să se afle deasupra apei, astfel că arheologii au avut răgaz să studieze și să facă lucrări de conservare.

Zakhiku, aflat la 30 de kilometri sud-vest de Dohuk, a supraviețuit cutremurelor, cuceririlor asiriene și scufundării complete din cauza barajului Mosul construit de Sadam Hussein în 1980.

Schimbarea climei a făcut ca Zakhiku să apară acum mai mult la suprafață, după retragerea apelor Tigrului.

Lucrări la acest sit au loc de zece ani, iar potrivit specialiștilor, începând cu 1980, când a fost inundat, orașul reapare la fiecare câțiva ani, de regulă în luna noiembrie, când nivelul apelor scade, după verile irakiene secetoase. Anul acesta, locul a rămas deasupra apei în lunile ianuarie și februarie, iar Hasan Ahmed Qasim, președintele Kurdistan Archaeology Organization, pune acest lucru pe seama secetei fără precedent din sudul țării.

Deși o situație îngrijorătoare, fenomenul a oferit și o rară ocazie pentru cercetători să sape și să documenteze orașul din epoca Mittani, care se afla odată pe Tigru.

irak, photo univ freiburg sitübingen, kao 1

Zakhiku, important centru al Imperiului Mittani

Cel mai recent, orașul a reapărut din apă în 2018. De această dată a fost rapid organizată o echipă de cercetare care i-a inclus pe arheologii germani Ivana Puljiz (Unievrsitatea Freiburg) și Peter Pfälzner (Universitatea Tübingen). Ei au colaborat cuu Directoratul de Antichități și Patrimoniu din Duhok (regiune kurdă din Irak), finanțați de Fritz Thyssen Foundation prin Universitatea Freiburg.

Au fost făcute săpături și, pornind de la documentația lui Qasim din 2018, echipa a reușit să cartografieze mare parte din vechiul oraș – descoperind o fortificație masivă, cu ziduri și turnuri, o clădire de depozitare monumentală și un complex industrial. Potrivit echipei, complexul datează de pe vremea Imperiului Mittani (cca 1550 – 1350 î.e.n.), care a controlat mari părți din nordul Mesopotamiei și Siria.

„Rezultatele săpăturii arată că locul era un important centru al Imperiului Mittani”, a spus Qasim, citat de artnewspaper.com.

Zidurile s-au prezentat într-o stare remarcabilă, au fost descoperite vase din ceramică, cinci conținând o arhivă de peste 100 de tablete cuneiforme din perioada Asiriană mijlocie. Specialiștii au afirmat că cele descoperite acum reprezintă informații deosebite legat de cucerirea asiriană, limba hurriană, despre care se spune că este precursoarea limbii kurde moderne.

Înainte de scufundarea din cauza barajului, regimul Hussein a distrus satul construit deasupra Zakhiku, strămutând 40 de familii la o distanță de 5 kilometri. Acum, satul Kemune, construit de aceștia, are în jur de 10.000 de locuitori.

Zakhiku, a spus Qasim, nu este unic în zonă. „Sunt mai mult de 100 de situri scufundate în zona Tigrului de Est și, pe măsură ce capacitatea științifică și arheologică crește, există potențial pentru descoperiri arheologice”.

Multe dintre cele găsite în Zakhiku au fost curățate, catalogate și depozitate la Muzeul Duhok. Cât privește expunerea lor, Qasim a precizat că e necesară finalizarea documentației, sarcină ce poate dura decenii.

Între timp, Zakhiku a fost din nou scufundat, însă acoperit cu pietriș și plastic pentru conservare.

Credit foto: Universitățile Freiburg și Tübingen