Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Elefanţii de pădure pot salva planeta
elefantii de padure sustin echilibrul in padurea tropicala curatorial.ro

Elefanţii de pădure pot salva planeta

Pădurea tropicală din centrul şi vestul Africii, cea mai mare din lume, ar putea pierde între 6 şi 9% din capacitatea de absorbţie a carbonului, dacă toată populaţia de elefanţi ar dispărea. Rezultatul ar fi unul nedorit: accelerarea încălzirii globale.

Astfel că protejarea populaţiilor de elefanţi de pădure, aflate în pericol sever de extincţie, este crucială, nu numai pentru specie în sine, dar şi pentru menţinerea capacităţii mediului de captare şi păstrare a carbonului.

Rolul elefanţilor în pădurea tropicală

Elefanţii de pădure joacă un rol esenţial în ciclul carbonului, subţiind baldachinul pădurii tropicale, stratul format din ramurile şi coroanele copacilor, ce formează un ţesut dens de frunze şi ramuri, aflat la aproximativ 30-45 de metri de sol. Aceştia mănâncă arborii subţiri care cresc mai repede şi care absorb o cantitate mai redusă de carbon.

Ca urmare, se creează mai mult spaţiu şi mai multă lumină pentru arborii cu creştere mai redusă din stratul inferior, arbori care au o capacitate mai mare de absorbţie a carbonului din mediu. Aceste preferinţe culinare ale elefanţilor sunt legate de valorile nutriţionale, dar şi de gustul şi digerabilitatea hranei.

Însă, când vine vorba de fructe, elefanţii preferă arborii cu o densitate mai mare a carbonului, pentru că aceştia produc fructe mai mari şi mai dulci. Astfel, există o distribuţie mai bună a seminţelor provenite de la aceşti arbori în toată pădurea.

Elefanţii, grădinarii pădurii

Se consideră că, în prezent, există mai puţin de 500.000 de elefanţi africani în sălbăticie, spre deosebire de secolul trecut, când existau între 3 şi 5 milioane de exemplare. Diminuarea habitatelor, conflictele dintre oameni şi animale şi braconajul de fildeş sunt principalele motive pentru această diminuare, în anumite zone, procentul de turme pierdute fiind de 80%.

Aşadar, studiile recente au evidenţiat importanţa protejării elefanţilor africani, cele mai mari mamifere de pe Terra, aceştia fiind consideraţi grădinarii pădurii. Ei plantează copacii cu capacitate mare de absorbţie a carbonului şi îndepărtează „buruienile”, adică acei copaci care absorb mai puţin carbon, practic susţinând diversitatea pădurii tropicale.

Sursă text: sciencealert.com