Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Fondul Mondial al Monumentelor – Inițiative de $15 milioane pentru cele mai vulnerabile obiective din lume
rezervor taj bawdi, india, wmf

Fondul Mondial al Monumentelor – Inițiative de $15 milioane pentru cele mai vulnerabile obiective din lume

Fondul Mondial al Monumentelor, important organism de conservare a patrimoniului cultural, alocă mai mult de 15 milioane de dolari pentru soluții privind apărarea patrimoniului în fața efectelor schimbărilor climatice, odată cu lansarea unei inițiative majore și a unor noi proiecte programate pentru 2024.
Noile inițiative dublează eforturile de adaptare la schimbările climatice și acordă prioritate conservării patrimoniului ca mijloc de apărare în fața efectelor schimbărilor climatice.

World Monuments Fund (WMF, Fondul Mondial al Monumentelor) a anunțat un ambițios set de proiecte pentru a aborda cele mai mari amenințări cu care se confruntă omenirea și siturile de patrimoniu cultural din întreaga lume, cu un accent deosebit pe adaptarea la schimbările climatice și pe atenuarea efectelor acestora. Crearea Climate Heritage Initiative, care se bazează pe ani de activitate a WMF la intersecția dintre climă și patrimoniu, are loc în contextul în care cele mai recente cifre ale UNESCO estimează că unu din șase situri de patrimoniu cultural este amenințat de schimbările climatice.

Printre activitățile inițiativei WMF prevăzute pentru primul an se numără adaptarea grădinilor istorice la schimbările climatice și crearea unei rețele globale de situri de patrimoniu de coastă pentru a face schimb de experiență în ceea ce privește provocările legate de creșterea nivelului mării, valurile de furtună și eroziunea. Utilizarea infrastructurii de patrimoniu pentru a combate problemele privind accesul la apă este o altă prioritate majoră, cu proiecte de reabilitare a sistemelor tradiționale de stocare și transport al apei în India, Nepal și Peru, potrivit wmf.org.

Pe lângă această inițiativă, alte câteva proiecte prioritare vor demara în 2024. Aceste proiecte se grupează în jurul răspunsului la crize și patrimoniu incluziv, două dintre prioritățile cheie ale WMF. În cele din urmă, WMF va continua activitatea în cadrul a două proiecte moștenite de la Global Heritage Fund (GHF), în urma afilierii strategice dintre cele două organizații de anul trecut.

Foto: Taj Bawdi, sau Rezervorul regal, este cel mai mare rezervor din Vijayapur, India (c) wmf.org