Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Ghid – Ce înseamnă schimbările climatice

Ghid – Ce înseamnă schimbările climatice

Temperatura globală crește din cauza activității oamenilor, iar schimbările climatice amenință acum toate aspectele vieții umane.

Fără control, omenirea și natura vor cunoaște o încălzire catastrofică, ce va duce la secetă tot mai gravă, creșterea nivelului mării și dispariția unor specii.

Clima reprezintă dinamica tuturor fenomenelor meteorologice dintr-un anumit loc sau regiune de pe glob, într-un interval mare de timp. Schimbarea climei înseamnă modificarea condițiilor meteorologice obișnuite.

Schimbările climatice la care asistăm sunt cauzate de faptul că oamenii folosesc petrol, gaze și cărbune pentru gospodării, fabrici și transport.

Când acești combustibili fosili ard, emit gaze cu efect de seră – în mare parte, dioxid de carbon (CO2). Aceste gaze captează căldura Soarelui și, astfel, temperatura planetei crește.

În prezent, temperatura medie globală a crescut cu aproximativ 1,2C față de secolul XIX, iar cantitatea de CO2 din atmosferă a crescut cu 50%.

Creșterea temperaturii trebuie încetinită pentru a evita consecințele grave ale schimbărilor climatice, avertizează oamenii de știință, potrivit BBC. Ei spun că încălzirea globală trebuie menținută la 1,5C până în anul 2100.

Dacă nu sunt luate măsuri, planeta ar putea să se încălzească, până la finalul secolului, cu peste 2C. Dacă nu este făcut nimic, oamenii de știință cred că încălzirea globală ar putea depăși 4C, aducând cu sine valuri de căldură devastatoare, milioane de oameni își vor pierde casele din cauza creșterii nivelului mării și specii întregi de plante și animale riscă să dispară.

Care este impactul schimbărilor climatice?

Evenimentele meteorologice extreme sunt deja mai intense, amenințând viața și mijloacele de trai.

Cu o încălzire continuă, unele regiuni ar putea deveni de nelocuit, terenurile agricole transformându-se în deșerturi. În alte regiuni, situația ar fi inversă – ploile în exces ar putea cauza inundații fără precedent, așa cum au avut loc anul acesta în China, Germania, Belgia și Olanda.

Oamenii din țările sărace vor avea cel mai mult de suferit, având în vedere că statele nu dispun de bani pentru a se adapta la schimbările climatice. Multe ferme din țările în curs de dezvoltare se confruntă deja cu secetă, iar acesta este abia începutul.

Oceanul Planetar și habitatele lui sunt amenințate de asemenea. Marea Barieră de Corali, de exemplu, și-a pierdut deja jumătate dintre corali în ultimii 25 de ani din cauza apei mai calde.

Incendiile de vegetație sunt mai frecvente, deoarece schimbrile climatice cresc riscul de vreme caldă și uscată.

Pe măsură ce solul înghețat din zone ca Siberia se topește , gazele cu efect de seră blocate secole întregi vor fi eliberate în amosferă, înrăutățind modificările climei.

Într-o lume mai caldă, animalele vor găsi mai greu hrana și apa necesare. De exemplu, urșii polari ar putea muri deoarece gheața pe care se bazează se topește, iar elefanții vor avea mari dificultăți să găsească 150 – 300 de litri de apă necesari zilnic.

Cercetătorii consideră că cel puțin 550 de specii ar putea fi pierdute secolul acesta, dacă nu sunt luate măsuri.

Cum vor fi afectate diverse părți ale lumii?

Schimbările climatice au diferite efecte în diferite zone din lume. Unele locuri se vor încălzi mai mult ca altele, altele vor primi mai multe precipitații și altele se vor confrunta cu secetă mai mare.

Dacă nu va putea fi menținută creșterea temperaturii sub 1,5C:

Marea Britanie și Europa vor fi vulnerabile în fața inundațiilor cauzate de precipitații extreme;

Țările din Orientul Mijlociu vor înregistra valuri de căldură extremă și terenurile agricole se vor transforma în deșert;

Insulele din regiunea Pacific ar putea să dispară din cauza creșterii nivelului mării;

Multe state africane este posibil să se confrunte cu secetă și deficit de alimente;

Secetă agravată este posibilă în vestul Statelor Unite, în timp ce alte zone vor înregistra furtuni severe;

Australia este posibil să înregistreze extreme de căldură și secetă.

Ce fac guvernele?

Statele lumii au căzut de acord că schimbările climatice pot fi combătute doar acționând împreună, iar în Acordul de la Paris semnat în 2015 au promis să încerce să mențină încălzirea globală sub 1,5C.

Marea Britanie va găzdui la Glasgow, între 31 octombrie și 12 noiembrie, un summit al liderilor mondiali, sub numele COP26, unde statele își vor prezenta planurile privind reducerea emisiilor de carbon până în 2030.

Multe țări au promis să ajungă la emisii zero până în 2050. Asta înseamnă reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră pe cât posibil și echilibrarea emisiilor rămase prin absorbirea unei cantități echivalente din atmosferă.

Experții sunt de acord că acest lucru este posibil, dar este nevoie ca guvernele, companiile și oamenii să facă schimbări mari.

Ce poate fi făcut la nivel individual?

Pentru a susține acest angajament, oamenii pot întreprinde mai puține călătorii cu avionul, pot renunța la mașini sau să conducă mașini electrice, pot cumpera produse eficiente energetic, atunci când trebuie înlocuite, pot trece de la sistemul de încălzire pe gaz la pompe de căldură electrice și să își izoleze casele.