Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Insularii din Antilele Olandeze cheamă în instanţă Olanda
kralendijk, bonaire protest climatic, sursa foto shutterstock, curatorial.ro

Insularii din Antilele Olandeze cheamă în instanţă Olanda

Cercetări recente au evidențiat faptul că o parte a insulei Bonaire, din Antilele Olandeze, se va scufunda până în  2025. Ulterior, s-a demonstrat că există posibilitatea posibilitatea ca până în 2050 creșterea nivelului mărilor să ducă la inundarea permanentă a mai multor zone de pe insulă.

Din acest motiv, rezidenții din Bonaire dau în judecată Olanda pentru violarea drepturilor omului prin neimplicarea suficientă în demersurile de gestionare a crizei climatice.

Criză climatică în paradis

Un raport realizat în octombrie 2023, de către institutul meteorologig olandez KNMI, a subliniat creșterea temperaturilor din Antilele Olandeze cu 0.2°C la fiecare deceniu, începând cu anii 1980. Scăderea nivelului precipitațiilor, mai ales în sezonul uscat, intensificarea vânturilor și creșterea temperaturilor sunt printre principalele efecte vizibile ale schimbărilor climatice.

Astfel că, Greenpeace Olanda împreună cu opt rezidenți de pe insula Bonaire au depus joi o contestație juridică formală împotriva guvernului olandez de la Haga, solicitând accelerarea demersurilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și sprijinirea teritoriilor vulnerabile pentru a se adapta mai ușor în fața schimbărilor climatice.

Aceste probleme sunt acutizate și din cauza degradării şi a chiar pierderii recifelor de corali, aceștia fiind un buffer natural contra încălzirii și acidiferii apelor oceanelor. De asemenea, studiile au mai evidențiat și faptul că efectele crizei climatice ar putea exarcerba problemele de sănătate de pe insulă și ar putea distruge moștenirea culturală și industria turismului.

Insulele ABC

Aruba, Bonaire şi Curaçao formează Antilele Leeward Olandeze, cunoscute ca „ABC-ul exotic”. Aflată la aproape 8000 de km distanță de Haga, Bonaire este o municipalitate specială a Olandei încă din 2010, însă aceasta a fost o prezență constantă în viața insulei timp de 400 de ani, astfel că în anul 2022 guvernul și-a cerut scuze oficial pentru înrobirea oamenilor săi.

Insula este o destinație foarte populară printre pasionaţii de scufundări, însă degradarea recifelor de corali ar putea duce la dispariția majorității locațiilor unde se pot face scufundări și implicit la reducerea numărului turiștilor cu peste 100.000.

Aşadar, se conturează foarte clar necesitatea şi importanţa politicilor climatice dure, care să se concentreze pe reducerea emisiilor gazelor cu efect de seră, politici esenţiale pentru asigurarea unui viitor sigur pentru aceste insule exotice şi rezidenţii lor.

Sursă text: The Guardian