Jurnal montan – Masivul Penteleu, regele Munților Buzăului
Seria „Jurnal montan” propune, pentru prima lună de toamnă, o tură de încălzire în Munții Buzăului, după concediul care a pus pe hold mai multe drumeții.
Echipa „Oameni pe munte” și curatorial.ro au ales un traseu circuit în Masivul Penteleu către cel mai înalt vârf și anume Vârful Penteleu. Traseele din acest masiv impresionează prin culmile sale prelungi și peisajele superbe.
Un traseu de rezistență
Sunt trasee care îți solicită atenția pe tot parcursul lor, datorită cromaticii și diversității peisajului. Pentru noi, traseul ales către Vârful Penteleu, a fost un test de rezistență psihică și fizică. Nu prin dificultate, ci prin distanță și prin peisajul uşor monoton. Am pornit de la Cantonul Cernatu, pe bandă roșie, unde am lăsat mașinile şi am continuat când pe drum forestier, când prin pădure.
Cei 9 km de drum forestier până la stația meteo Penteleu, ne-a provocat să găsim mai multe subiecte de conversație. O bună parte din drum nu a mai spus nimeni mare lucru, fiecare adâncindu-se în propriile gânduri. Vremea a fost excelentă, de vară, cu cer senin în prima parte, dar și cu câțiva nori din când în când, pentru umbră. Ne-am adus aminte de un cioban din Ciucaș, care ne-a spus, o dată demult, că norii sunt meniți doar să facă umbră pământului.
Piramida Penteleu
De departe, Vârful Penteleu este recunoscut repede prin forma sa piramidală. De altfel, odată ce l-ai identificat, îți va fi mai ușor să te ghidezi în numirea celorlalte vârfuri aflate în fața și în spatele său. Orice traseu ai alege aici, distanțele sunt mari, necesitând timp și efort pe măsură. Nu lipsesc, bineînțeles, nici pasionații de off-road, atv-uri sau biciclete electrice, traseul permițând astfel de activități.
De la stația meteo Penteleu, unde am și făcut un mic popas, ne-am luat inima în dinți pentru ultima porțiune către vârf. Dealurile încărcate cu merișor proaspăt copt și afine deja mustind de dulceață, ne-au încetinit puțin. Nimeni nu ne-ar fi crezut, dar ne trădau degetele și buzele deja colorate în violet. De sus, perspectiva era ușor încețoșată, zărindu-se doar Ciucașul, Bocârnea, Mălâia, Lăcăuți și Goru.
Coborârea către Vârful Viforâta
După clasicele fotografii cu vârful, ne pornim rapid, pentru că mai avem încă mulți kilometri înaintea noastră. Marcajul a încetat, așa că trebuie să folosim ceasurile din dotare pentru a ne putea orienta. Oarecum din greșeală bifăm și Vârful Viforâta. De altfel, este mai indicat să urmezi panta de nivel, care te scoate negreșit în traseul marcat cu triunghi albastru.
Există și o mică porțiune de pantă foarte înclinată cu pietre tip grohotiș, care necesită puțină atenție, dar odată intrați în traseul marcat cu triunghi albastru, se instalează iarăși monotonia. Panta coboară lin, fără probleme pentru picioarele deja obosite. Pădure, poieni, urzici înalte cât noi, iar pădure, iar pajiști. O bucată de drum, ne-a ajutat marcajul albastru al unei competiții montane care a avut loc în zonă.
Drumul forestier care pare interminabil
Deja picioarele cu greu ne mai susțineau. S-au terminat și pădurile și poienile și am intrat iar pe un forestier. Un aspect pozitiv fiind înclinația decentă a traseului. Asta ar mai fi lipsit, o coborâre abruptă prin pădure sau pe grohotiș, care chiar să dea bătăi de cap genunchilor. Mergem și drumul nu se mai termină, iar forestierul are și el pietrișul său rebel.
Nu putem, sub nicio formă, să încetinim ritmul. Toamna nu e ca vara, deja ziua a început să se micșoreze, iar de acolo până acasă, în București, am fi avut încă 3 ore și jumătate de drum. Un sentiment de „zona crespusculară” deja se instalase. Când am zărit, în sfârșit, mașinile, ni s-a ridicat o piatră de pe inimă, bucurie pură pentru trupurile noastre solicitate la maxim.
Detalii tehnice ale traseului
Canton Cernatu (650 m) – Stația Meteo Penteleu (1680 m) – Vârful Penteleu (1772 m) – Vârful Viforâta (1677 m) – Șaua Căprioarei (1347 m) – Poiana Fața Viforâtei – Canton Cernatu (650 m)
Distanţă: 24 km
Tip traseu: drumeție
Diferenţă de nivel: 1169 m
Timp total estimat: 9h
Marcaj: bandă roșie, traseu nemarcat, triunghi albastru
Grad de dificultate: uşor spre mediu