Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Natură transformată în artă, exploratori de poveste și noi achiziții, la „Antipa”
the,skeleton,of,a,prehistoric,elephant,inside,grigore,antipa,natural

Natură transformată în artă, exploratori de poveste și noi achiziții, la „Antipa”

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” găzduiește expoziții temporare care aduc natura și explorarea mai aproape ca niciodată. Luis Popa, care conduce instituția de zece ani, face o trecere în revistă – pentru curatorial.ro – a evenimentelor principale din toamna aceasta și a cercetărilor derulate de specialiștii muzeului.

„FotoSinteze” poate fi vizitată până pe 15 septembrie. Liana Popa a transformat în artă parcurile din București – sub forma unor planșe creative cu elemente din natură, prin care invită la reflecție asupra legăturii noastre cu natura și care oferă date despre biodiversitate, prezență, responsabilitate, timp.

fotosinteze, antipa

„FotoSinteze” (c) Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”

Pasionați de aventură și istorie pot vizita până la finalul anului expoziția „Exploratori de poveste – o experiență imersivă subacvatică”, ce îi va purta pe urmele exploratorilor Emil Racoviță și Grigore Antipa. „Inspirată de poveștile din colecția «Români de poveste», este o experiență care-i introduce pe vizitatori într-un spațiu interactiv, unde simțurile sunt stimulate pentru a recrea un cadru subacvatic virtual. Copiii vor putea să-și creeze propriul desen 2D, care, cu ajutorul tehnologiei, va prinde viață pe un perete al laboratorului, îmbinând lumea fizică și cea digitală”, spune directorul.

O altă atracție a sezonului va fi expoziția dedicată expediției Belgica (1897-1899), care va prezenta fotografii și documente originale, decoruri reconstituite de pe celebrul vas de cercetare și obiecte personale ale lui Emil Racoviță. Vizitatorii vor putea retrăi povestea primei expediții antarctice care a petrecut iarna la Polul Sud, marcând o pagină importantă din istoria explorării polare, în care a fost implicat și un savant român. Expoziția va fi deschisă publicului începând cu 8 noiembrie.

Finalul toamnei și întreaga iarnă va aduce pentru prima dată expoziția de fluturi exotici vii în interiorul muzeului, într-un cadru imersiv care va transforma „Antipa” într-o adevărată junglă tropicală. „Pentru noi, este o mare provocare și va fi, cu siguranță, principala atracție și pentru vizitatori”, punctează Popa.

O nouă colecție în patrimoniu

Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” deținea, la 31 decembrie 2023, un patrimoniu de 1.769.125 specimene. Majoritatea acestora sunt păstrate în colecțiile științifice și nu sunt accesibile publicului, deoarece expunerea lor ar putea duce la deteriorarea ireversibilă din cauza luminii, temperaturii și umidității din spațiile expoziționale, care sunt reglate pentru confortul vizitatorilor, nu pentru conservarea materialului biologic, explică directorul. Ocazional, sunt organizate zile ale porților deschise, când publicul poate vizita aceste colecții.

La sfârșitul anului 2023, muzeul a achiziționat colecția de moluște a profesorului Alexandru V. Grossu, una dintre cele mai valoroase de acest tip din Europa, cu aproximativ 25.000 de exemplare. Grossu a fost directorul muzeului între 1955 și 1957 și a fondat revista muzeului, Travaux du Muséum National d’Histoire Naturelle „Grigore Antipa”, care este publicată și astăzi.

Cercetare

Muzeul desfășoară anual un program de cercetare științifică axat pe studierea speciilor de faună atât din România, cât și din lume. Cercetările includ aspecte moleculare, morfologice, taxonomice, ecologice și de conservare. Prin analiza ADN-ului, se studiază variabilitatea genetică a unor specii de interes, contribuind la o mai bună înțelegere a biodiversității locale și globale, mai spune Luis Popa.

Cercetările desfășurate îmbogățesc colecțiile științifice ale muzeului și ajută la documentarea patrimoniului existent. De asemenea, rezultatele cercetărilor sunt publicate în reviste științifice de prestigiu și contribuie la îmbunătățirea strategiilor de protecție și conservare a unor specii, precum și la o gestionare mai eficientă a resurselor regenerabile.