O expoziție care militează pentru curățarea oceanelor, deschisă la 30 de metri sub nivelul mării
„Ocean: Sea is Life”, o expoziție care militează pentru curățarea oceanelor, s-a deschis la 30 de metri sub nivelul mării, în Portugalia.
Campina de Cima, mina de sare gemă aflată sub orașul Loulé din Portugalia, furnizează sare în principal pentru hrana animalelor și pentru degivrarea drumurilor. Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, aceasta a fost, de asemenea, singura mină de sare din țară care s-a deschis publicului pentru vizite ghidate în cele 25 de mile de tuneluri.
De curând, a preluat un nou rol de spațiu expozițional, care a fost inaugurat la 17 februarie cu „Ocean: Sea is Life”, o expoziție a artiștilor de la Asociația portugheză David Melgueiro, care militează pentru curățarea oceanelor. Pe site-ul acesteia se precizează că scopul asociației este „de a oferi sprijin operațional și logistic pentru activități științifice și tehnice, care vizează conservarea mediului marin”.
Galeriile de sare ale minei se află la aproximativ 754 de metri sub orașul Loulé și la aproape 30 de metri sub nivelul mării, ceea ce le face cel mai adânc sit turistic din Portugalia. Sarea însăși are o vechime de aproximativ 230 de milioane de ani.
Tururi ghidate
Activitățile miniere continuă în paralel cu tururi ghidate, care explorează utilajele folosite și viața Sfintei Barbara. Legenda spune că această martiră a trăit în secolul al IV-lea și a fost ascunsă de tatăl ei păgân din cauza frumuseții sale deosebite. Acesta a decapitat-o în cele din urmă când s-a convertit la creștinism.
Barbara este sfânta protectoare a minerilor, precum și a celor care au alte cariere periculoase, cum ar fi artileriștii și inginerii militari. Există o tradiție în industria constructoare de tuneluri de a ridica un altar al sfintei în subteran, pentru a-i proteja pe muncitori. „Sfânta Barbara, patroana minerilor și a altor arte” este o expoziție permanentă la Campina de Cima, care se mândrește, de asemenea, cu una dintre cele mai mari colecții din lume de obiecte legate de sfânta.
Sfânta a fost, de asemenea, subiectul primei expoziții de artă care a avut loc în mină, în 2022. Aceasta a prezentat lucrările pictorului german Klaus Zylla, care a început să se concentreze asupra poveștii ei în timpul unei rezidențe artistice în Algarve.
Aceste diverse inițiative artistice au fost puse în aplicare de compania de management TechSalt SA în speranța că mina ar putea deveni bijuteria coroanei Geoparcului Algarvensis, care aspiră să devină un sit UNESCO. Site-ul lor enumeră misiunea TechSalt SA „de a explora și comercializa resursele minerale de sare gemă de la mina Campina de Cima”, adăugând că aceștia „doresc să reutilizeze spațiul minier într-un mod inovator, contribuind la diseminarea și promovarea Scheinelor Pământului, a industriei miniere și a artei”.
„Ocean: Sea is Life” rămâne deschisă până la sfârşitul lui aprilie.