Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  O “Pădure fantomă”, opere create din deşeuri şi avertizări rutiere pe teme ecologice – opt artişti în sprijinul naturii

O “Pădure fantomă”, opere create din deşeuri şi avertizări rutiere pe teme ecologice – opt artişti în sprijinul naturii

Opere create din deşeuri, aplicaţii complexe care arată cum va creşte nivelul mării în regiunea utilizatorului sau semne rutiere cu mesaje ecologiste sunt doar câteva dintre metodele prin care artişti contemporani importanţi trag un semnal de alarmă privind schimbările climatice.

În primăvara acestui an, de Ziua Pământului, pe site-ul casei de licitaţii Christie’s a fost publicată o listă cu opt artişti contemporani ale căror lucrări au ca subiect principal şi ca motivaţie grija pentru natură.

  • Justin Brice Guariglia

În ultimul deceniu, a lucrat alături de numeroase organizaţii de prestigiu, pentru a trage un semnal de alarmă pe tema schimbărilor climatice şi a distrugerii mediului.

Din 2015 a colaborat cu NASA, pentru a documenta declinul calotei glaciare din Groenlanda şi chiar a creat o aplicaţie care arată utilizatorului cum va fi afectată zona în care trăieşte de creşterea nivelului mării, în viitorul apropiat.

În 2018, Guariglia a creat “Climate Signals”, în parteneriat cu The Climate Museum şi Primăria oraşului New York : 10 indicatoare rutiere alimentate cu energie solară care prezentau mesaje legate de schimbări climatice.

  • El Anatsui

Este cunoscut pentru crearea unor pânze de mari dimensiuni din dopuri si capace de la distilerii nigeriene implicate în comerţul cu ţări europene. Bucăţile de metal au fost aplatizate şi cusute împreună, cu fire de cupru, pentru a deveni materiale cu o textură specială.

  • Maya Lin

La 21 de ani a câştigat concursul pentru monumentul veteranilor războiului din Vietnam din Washington, lucrarea sa cea mai cunoscută. Este activistă de mediu de foarte mult timp şi anul acesta a prezentat instalaţia “Ghost Forest” din Madison Square Park, în Manhattan. Ea a adus cedri uscaţi din New Jersey, pe care i-a integrat în vegetaţia spaţiului newyorkez, pentru a atrage atenţia asupra efectelor pe care schimbările climatice le au asupra pădurilor.

  • Olafur Eliasson

În 2003, a prezentat un “soare” artificial în spaţiul Turbine Hall din Tate Modern. Completată cu nori artificiali, instalaţia a atras două milioane de vizitatori.

  • Andreas Gursky

Creator de fotografii de format mare, recent, Gursky a prezentat imagini din satelit ale zonelor de coastă care sunt ameninţate de creşterea nivelului mării.

  • Agnes Denes

În 1982,  a transformat un teren abandonat din apropierea World Trade Center într-un câmp plantat cu grâu, intervenţie numită “Entitled Wheatfield — A Confrontation”.

Pe 13 aprilie, pe Tate Britain a fost arborat un steag creat de ea, pe care scria “The future is fragile. Handle with care” (“Viitorul este fragil, aveţi grijă”).

  • Edward Burtynsky

Coregizor al documentarului “Watermark”, canadianul este unul dintre artiştii cei mai dedicaţi temei schimbărilor climatice. Alături de Nicholas de Pencier şi Jennifer Baichwal, este implicat în “The Anthropocene Project”, care are ca scop să prezinte impactul omenirii asupra planetei.

  • Andy Goldsworthy

Lucrează cu materiale naturale, precum piatra şi lutul. Sculpturile sale copiază habitatele naturale şi invită privitorul să intre în contact cu mediul.

Citiţi integral: http://www.christies.com/features/8-artists-who-champion-sustainability-and-action-on-climate-change-11596-1.aspx?fbclid=IwAR0VlH1pPXiLyL8oa2EOoDb2kf3dKZ8R1CTzdmpk6jCQscFLoOLn3iWZCRU