Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Organizația Națiunilor Unite: Multe dintre efectele încălziri globale sunt ireversibile

Organizația Națiunilor Unite: Multe dintre efectele încălziri globale sunt ireversibile

Multe dintre efectele încălzirii globale sunt acum ireversibile, potrivit celei mai recente analize a Organizației Națiunilor Unite. Specialiștii precizează într-un nou raport că există totuși posibilitatea ca ceea ce este mai rău să fie evitat.

Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) a transmis în noul raport că oamenii și natura sunt împinși dincolo de capacitățile lor de adaptare.

Mai mult de 40% din populația mondială este „foarte vulnerabilă” la climă, arată raportul, însă există speranța că menținerea creșterii temperaturii sub 1,5C va reduce pierderile previzionate.

Creșterea temperaturii, consecințe de temut

După patru luni de la COP26, unde liderii mondiali și-au luat angajamente privind acțiuni rapide pentru combaterea efectelor schimbăărilor climei, acest nou studiu al ONU arată amploarea sarcinii pe care o au aceștia.

„Raportul nostru arată clar că locurile în care trăiesc și muncesc oamenii ar putea să nu mai existe, că ecosisteme și specii cu care am crescut și care sunt esențiale culturilor noastre pot să dispară”, a spus prof. Debra Roberts, co-președinte IPCC. „Așadar, este cu adevărat un moment-cheie. Raportul nostru subliniază foarte clar că acesta este un deceniu al acțiunii, dacă vrem să schimbăm lucrurile”.

Acest raport al IPCC este al doilea dintre cele trei evaluări făcute de cel mai important organism de cercetători privind clima. În august 2021, primul a subliniat amploarea impactului pe care oamenii îl au asupra sistemului climatic.

Cel de acum urmărește cauzele, efectele și soluțiile la schimbarea climei. Oferă cele mai clare indicații de până acum privind cum o lume mai caldă afectează viața de pe Pământ. Este și o raportare a consecințelor cumplite deja evidente, precum numărul oamenilor care mor din cauza căldurii.

Totuși, există o portiță pentru a evita ce este mai rău, spun autorii studiului: „Unul dintre lucrurile care cred că sunt foarte, foarte clare în acest raport este că, da, lucrurile arată rău, dar, de fapt, viitorul depinde de noi”, a declarat dr. Helen Adams, autor principal de la King’s College, Londra.

Fenomenele meteorologice extreme legate de schimbarea climei, precum inundații și valuri de căldură, afectează oamenii și alte specii mai grav decât indicau evaluările anterioare.

Între anii 2010 și 2020, numărul celor care au murit din cauza inundațiilor și a secetei a fost de 15 ori mai mare în regiuni foarte vulnerabile precum părți din Africa, Asia de Sud și Centrală și America de Sud, față de alte zone ale lumii.

Natura este și ea afectată – de la recifele de corali, care își pierd culoarea, la numeroase specii de arbori și animale.

Raportul subliniază efectele tot mai pregnante așteptate pe măsură ce temperatura globală crește. Până în prezent, ea a urcat cu 1,1C.

Continuă să crească și nivelul Oceanului Planetar, iar IPCC se așteaptă ca încă 1 miliard de oameni care trăiesc pe coaste să fie în pericol în următoarele decenii.

Dacă temperatura globală crește cu 1,7C – 1,8C peste nivelul din anii 1850, este susținut în raport că jumătate din populația lumii va fi expusă la perioade cu fenomene climatice periculoase, de la căldură la umiditate.

Antonio Guterres, secretarul general al ONU, a descris raportul ca „un atlas al suferinței umane”.

„Dovezile sunt incontestabile. Această renunțare la îndrumare este criminală. Cei mai mari poluatori din lume sunt vinovați de arderea unicei noastre case”, a spus el.

Sănătatea, principala îngrijorare

Bolile este așteptat să se răspândească mai rapid în următoarele decenii, mai trasează raportul.

Există pericolul ca schimbările condițiilor climatice să faciliteze răspândirea febrei dengue, transmise de țânțari, în rândul a miliarde de oameni până la finalul secolului.

Pentru prima dată este specificată într-un astfel de studiu și agravarea sănătății mintale din cauza schimbărilor climatice. Stresul și trauma legate de fenomenele meteorologice extreme și pierderea mijloacelor de trai și a culturii se numără între cele accentuate.

Citiți pe curatorial.ro și despre Ce înseamnă schimbările climatice.