Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  „Poteca Fluturilor” – un nou traseu de vizitare în Parcul Natural Văcăreşti
poteca fluturilor

„Poteca Fluturilor” – un nou traseu de vizitare în Parcul Natural Văcăreşti

„Poteca Fluturilor”, un nou traseu de vizitare în Parcul Natural Văcărești, parte din proiectul de educare și conștientizare a importanței fluturilor, va putea fi explorată începând cu 17 iunie.

Noul traseu tematic promovează natura urbană și serviciile ecosistemice oferite de Parcul Natural Văcărești pentru 30.000 de vizitatori anual.

Amenajarea traseului lung de aproximativ un kilometru a fost realizată prin activități de igienizare, reconstrucție ecologică și restaurare a vegetației și include amplasarea unor panouri de informare și elemente de signalistică, precum și refugii sau hoteluri de insecte destinate polenizatorilor.

În cadrul proiectului va fi promovat și rolul educațional al ariei protejate pentru comunitate, punându-se în valoare capacitatea acesteia de a conserva biodiversitatea. Parcul va avea șansa de a deveni o „școală vie” în ceea ce privește importanța fluturilor în ecosistemele actuale, servind totodată ca un veritabil rezervor de polenizatori pentru alte zone verzi ale orașului.

Peste 20 de specii de fluturi în Parcul Văcăreşti

Proiectul „Poteca Fluturilor” își propune să tragă un semnal de alarmă despre declinul cu care se confruntă fluturii în întreaga lume și să promoveze ideea că supraviețuirea lor, precum și starea mediului de care depindem și noi, oamenii, sunt în mâinile noastre. „Făcând pași mici pentru a ajuta speciile polenizatoare aflate în pericol ne va aduce, în cele din urmă, beneficii tuturor”, spune Vlad Cioflec, biolog la Asociația Parcul Natural Văcărești.

Prin intermediul „Potecii Fluturilor”, copiii au posibilitatea să afle de ce fluturii sunt indicatori ai calității mediului și să învețe despre cauzele declinului polenizatorilor la nivel mondial, despre poluare sau încălzirea globală, dar și care sunt soluțiile practice pe plan local pentru a limita degradarea habitatelor sau efectele schimbărilor climatice. Vor învăța să construiască un hotel pentru insecte în curtea casei sau a școlii și vor afla mai multe despre importanța crucială a florilor de câmp.

Specialiștii Asociației Parcului Natural Văcărești au identificat până în prezent peste douăzeci de specii de fluturi în parc, iar biologii și naturaliștii asociației vor prezenta publicului diversitatea lor, ciclul complex de viață și serviciile ecosistemice pe care le oferă prin intermediul unor tururi organizate, ateliere și materiale informative.