Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Premiul pentru cea mai bună clădire din lume pe 2021, câștigat de un spital din Bangladesh ce colectează apa de ploaie
friendship 1 asif salman, courtesy of urbana

Premiul pentru cea mai bună clădire din lume pe 2021, câștigat de un spital din Bangladesh ce colectează apa de ploaie

Premiul pentru cea mai bună clădire din lume pe 2021, RIBA International Prize, a fost câștigat de spitalul Friendship, în valoare de 2 milioane de dolari, proiectat de Kashef Chowdhury/ Urbana, care i-a devansat în competiție pe arhitecții David Chipperfield și Wilkinson Eyre.

RIBA International Prize este acordat de Royal Institute of British Architects celei mai reformatoare clădiri care demonstrează gândire inovativă, vizionară, excelență de execuție și care are o contribuție aparte în viața celor care o utilizează.

Un mic spital din cărămidă aflat în Bangladeshul rural cu al său canal în zig-zag a fost ales cea mai bună clădire din lume.

Spitalul Friendship, finalizat în aprilie 2018, este un model de concept atent la climă construit cu resurse minime, potrivit architecture.com. El s-a impus în competiție în fața unei galerii din Berlin concepute de David Chipperfield și a unui pod pietonal din Danemarca realizat de Wilkinson Eyre.

Apa, ca punct de pornire

Spitalul cu o suprafață de 4.777 metri pătrați aflat în Satkhira, într-o zonă inundată din sud-vestul Bangladeshului, folosește apa ca punct de pornire.

Canalul colectează apa de ploaie și ajută la răcorirea grădinii în timpul verii. El servește și ca barieră între departamentele ambulatoriu și internare.

„Apa este peste tot aici, dar nu este mereu necesară”, a spus arhitectul Kashef Chowdhury, director al Urbana, birou stabilit în Dhaka. Creșterea nivelului măriii cauzată de schimbarea climei a făcut ca peisajul înconjurător cu câmpuri de cereale să fie acum folosit pentru pescuitul creveților, în timp ce apa subterană a devenit prea sărată.

În sezonul ploios, localnicii fac tot posibilul pentru a colecta apa și de a o stoca. Astfel, Chowdhury a conceput clădirea pentru a fi o mașinărie de colectare a apei de ploaie, cu fiecare acoperiș și suprafață din grădină scurgându-se în canalul central, care se varsă în două rezervoare, la fiecare capăt.

friendship asif salman, courtesy of urbana

Friendship Hospital. Foto: Asif Salman, courtesy of Urbana

Acesta este primul „spital terestru” pentru organizația non-profit Friendship conceput de Chowdhury, după ce el a transformat mai multe bărci în spitale plutitoare care să deservească izolatele comunități din regiunea deltei.

Spitalul care a avut un buget de mai puțin de 2 milioane de dolari oferă servicii medicale pentru mii de oameni din zona afectată în 2007 de un ciclon major.

„Când cineva este bolnav sau are nevoie de îngrijire, unul dintre cele mai importante lucruri este aspectul mental, nu doar îngrijirea fizică. Cred că tipul de spațiu în care te afli în timpul tratamentului – cu o priveliște cu apă și copaci, sunet de păsări, briză – contează mult în vindecare”, a explicat arhitectul.

Arhitectură pentru oameni și mediu

Odile Decq, președinte al juriului RIBA, a spus că proiectul „întruchipează o arhitectură a oamenilor și protecției” și că este „relevant provocărilor globale esențiale, precum accesul inechitabil la îngrijire medicală și impactul devastator al schimbărilor climatice asupra comunităților vulnerabile”.

La primirea premiului, Chowdhury a declarat: „Sunt încurajat că acesta ne poate inspira pe mai mulți să ne angajăm într-o arhitectură căreia să îi pese de umanitate și natură, să abordăm urgența situației de azi la nivel planetar”.

Premiul, acordat bianual, a fost amânat un an din cauza pandemiei. Anterior, a revenit unei școli izolate din Brazilia (2018), clădire realizată din lemn.

Foto © Asif Salman/Courtesy of URBANA