Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Proiect ambițios pentru readucerea mamuților lânoși în tundra arctică

Proiect ambițios pentru readucerea mamuților lânoși în tundra arctică

Cercetătorii se îmbarcă într-un proiect ambițios de a aduce înapoi în tundra arctică mamuții lânoși, dispăruți de pe fața Pământului în urmă cu zece mii de ani.

Ideea de a recrea mamuții a fost discutată – uneori serios – de mai multe decenii, scrie The Guardian, însă săptămâna aceasta a fost anunțată o nouă finanțare și cercetătorii cred că aceasta le-ar putea transforma visul în realitate.

Sprijinul financiar este în valoare de 15 milioane de dolari, strânși de compania de genetică și bioștiință Colossal, fondată de antreprenorul Ben Lamm și de George Church, profesor de genetică la Harvard Medical School, care a inventat abordări în ceea ce privește editarea genelor.

Oamenii de știință au stabilit ca inițial să creeze un hibrid elefant-mamut prin realizarea de embrioni în laborator care poartă ADN-ul de mamut.

Punctul de pornire al proiectului implică prelevarea de celule epiteliale de la elefantul asiatic, care este pe cale de dispariție, și reprogramarea lor în celule stem mult mai adaptabile care duc ADN-ul de mamut.

Genele care sunt responsabile pentru părul mamutului, straturile de grăsime și alte adaptări la clima rece sunt identificate prin compararea genomurilor de mamut extrase de la animalele recuperate din permafrost cu cele de la elefanții asiatici înrudiți.

Acești embrioni vor fi duși la termen de o mamă surogat sau, posibil, într-un pântec artificial.

Dacă totul decurge conform planului, și obstacolele sunt departe de a fi neînsemnate, cercetătorii speră să aibă primul set de pui în șase ani.

„Scopul nostru este să facem un elefant rezistent la frig, dar care va arăta și se va comporta ca un mamut. Nu pentru că încercăm să păcălim pe cineva, dar pentru că ne dorim ceva ce este, din punct de vedere funcțional, echivalentul mamutului, care se va bucura de timp la -40C și care să facă toate lucrurile pe care elefanții și mamuții le fac, mai ales să doboare copaci”, a declarat Church.

Proiectul este încadrat ca un efort în încercarea de a conserva elefantul asiatic prin echiparea lui cu trăsături ce i-ar permite să se dezvolte în vastele întinderi arctice cunoscute ca stepa mamuților.

Cercetătorii cred că introducerea unor turme de hibrizi elefant-mamut în tundra arctică ar putea ajuta la refacerea habitatului degradat și la combaterea unora dintre efectele crizei climatice.

Însă nu toți oamenii de știință sunt de părere că aceste animale create în laborator ar fi cel mai eficient ajutor în refacerea tundrei. Perioada de gestație este de 22 de luni și ele au nevoie de 30 de ani pentru a ajunge la maturitate.

Lamm a spus că obiectivul lor nu este doar readucerea mamuților în zonă, ci a turmelor împerecheate în regiunea arctică.

Nu este deocamdată clar dacă elefanții asiatici ar vrea să se împerecheze cu hibrizii. „S-ar putea să fim nevoiți să îi bărbierim puțin”, a glumit Church.

Mai multe detalii, pe reviverestore.org.