Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Proiect românesc care prioritizează experienţe în Pădurea-Parc Făget, nominalizat la Premiile Noul Bauhaus European
padurea parc faget

Proiect românesc care prioritizează experienţe în Pădurea-Parc Făget, nominalizat la Premiile Noul Bauhaus European

„Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului” (România), care își propune să co-proiecteze și să piloteze un plan integrat de gestionare și operare multiplă pentru Pădurea-Parc Făget, se numără printre proiectele nominalizare la premiile Noul Bauhaus European 2024.

Ceremonia de decernare a premiilor are loc în cadrul celei de-a doua ediţii a Festivalului Noul Bauhaus European (NBE), între 9 și 13 aprilie, în Parcul du Cinquatenaire și la Muzeul de Artă & Istorie din Bruxelles.

padure parc cluj

Una dintre prioritățile proiectului românesc este de a oferi experiențe accesibile și la prețuri convenabile legate de natură pentru locuitorii orașului și ai zonei sale metropolitane. Viziunea proiectului a fost de a desemna o zonă pentru utilizări recreative, culturale și educaționale, de a o deschide publicului gratuit și de a încuraja activități pentru toți cu impact minim asupra celorlalte funcții ecosistemice ale pădurii.

padure parc faget cluj

50 de finalişti

Premiile NBE vor fi acordate în patru categorii: Reconectarea cu natura; Redobândirea sentimentului de apartenență; Prioritizarea locurilor și a persoanelor care au cea mai mare nevoie; Modelarea unui ecosistem industrial circular și sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viață.

50 de finaliști concurează în ultima etapă a competiției, atât candidați cu proiecte finalizate, cât și tineri cu idei inovatoare, toți fiind o dovadă a creativității, talentului și angajamentului oamenilor din întreaga Europă și nu numai pentru a construi o lume mai durabilă, mai incluzivă și mai frumoasă.

Pentru prima dată, premiile NBE acceptă proiecte din Ucraina, în plus față de statele membre UE și din Balcanii de Vest.

O „Recunoaștere specială a efortului de reconstrucție și redresare al Ucrainei” va fi de asemenea acordată proiectelor și ideilor care se aliniază la valorile NBE și contribuie activ la reconstrucția Ucrainei, în spiritul recunoașterii și susținerii efortului și angajamentului Ucrainei de a recontrui mai bine.

Premiile NBE 2024 se concentrează și pe acele regiuni care se confruntă mai intens cu probleme socio-economice, precum și pe cele care sunt cel mai mult provocate de adaptarea la procesul către neutralitatea emisiilor de carbon, acordând un sfert din premii proiectelor și ideilor care aduc o transformare pozitivă pentru acele locuri.

În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, 20 din cei 50 de finaliști vor fi recompensați cu un total de 390.000 de euro.

Noul Bauhaus European (NBE) este o mișcare europeană care invită pe toată lumea să își imagineze și să construiască împreună un viitor mai bun: locuri, produse și moduri de viață frumoase, durabile și incluzive. Lansată de Comisia Europeană în 2021, această inițiativă interdisciplinară este strâns legată de Pactul Verde European și oferă o platformă pentru experimentare, conectare și schimbare pozitivă  pe teren prin proiecte de tip bottom-up. Concentrându-se în primul rând, dar nu exclusiv, pe transformarea spațiilor noastre de locuit, Noul Bauhaus European creează o punte între lumea științei și a tehnologiei, artei și culturii pentru a crea soluții inovatoare care sunt ecologice și accesibile pentru toată lumea. Prin munca în echipă și implicarea comunității, aceasta împuternicește comunitățile locale și regionale, industriile și mințile creative pentru a ne îmbunătăți calitatea vieții.

Foto credit: prizes.new-european-bauhaus.europa.eu