Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Protejarea mangrovelor, cheie către încetinirea schimbărilor climatice
mangrove,habitat,split,view,over,and,under,water,surface,,foliage

Protejarea mangrovelor, cheie către încetinirea schimbărilor climatice

Cercetătorii brazilieni au descoperit recent importanţa ridicată a mangrovelor pentru mediu şi, mai ales, aportul semnificativ pe care îl au acestea în lupta cu efectele schimbărilor climatice.

Tăierea mangrovelor elimină în atmosferă de patru ori mai mult dioxid de carbon, decât acelaşi număr de arbori defrişaţi din zona montană. În jur de 1.000 de hectare de mangrove au fost defrişate în fiecare an.

Importanța protejării mangrovelor

Copaci şi arbuşti de coastă, mangrovele sunt reprezentative prin rădăcinile lor vizibile şi noduroase. Ele sunt capabile să prospere în locuri în care alte plante nu reuşesc să supravieţuiască, adică acolo unde râurile întâlnesc oceanele, în regiunile tropicale şi subtropicale, în special în ape salmastre, şi uneori în ape proaspete. Mangrovele absorb sarea, carbonul și au nevoie de puțin oxigen.

Pentru cercetători, examinarea mangrovelor este o cursă contra cronometru. Rădăcinile mangrovelor sunt accesibile numai în timpul refluxului. După aproximativ patru ore, aceștia sunt nevoiți să părăsească urgent locaţia, înainte ca un val de aproape patru metri, denumit Pororoca, să inunde spaţiul de lucru.

Mangrovele sunt vitale pentru eforturile din regiune de încetinire a schimbărilor climatice, însă obiectivele actuale ale guvernului brazilian, de a reduce emisiile de carbon, nu pun momentan accentul pe protejarea mangrovelor. Însă oamenii de știință din regiune speră ca datele colectate de-a lungul timpului să influențeze cât mai curând deciziile și politica guvernului.

Sursă text: National Geographic