Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Schimbările climatice modifică nuanţa oceanelor
Culoarea-oceanelor-este-in-schimbare-sursa-foto-Shutterstock-curatorial.ro

Schimbările climatice modifică nuanţa oceanelor

Un studiu recent, care a analizat 20 de ani de date colectate, a dezvăluit că oceanele noastre şi-au schimbat culoarea.

Acest lucru indică o modificare semnificativă a ecosistemului marin, cauza principală putând fi presiunile antropice puternice.

Date colectate de sateliţi

De-a lungul deceniilor, sateliţii care orbitează Pământul au măsurat culoarea oceanelor. Datele colectate au vizat culoarea luminii care se reflectă în suprafaţa apei. Satelitul Aqua a încheiat recent colectarea acestor date, care a durat 20 de ani.

De asemenea, un nou studiu, dezvoltat de cei de la MIT şi National Oceanography Center din UK au examinat datele, detectând variaţii în culoarea oceanelor din ultimii 20 de ani, variaţii anormale, ce nu au o explicaţie naturală.

Semnificaţia culorilor

Culoarea oceanului reflectă viaţa ce sălăşluieşte în straturile sale superioare. Porţiunea de la suprafaţa oceanului se întinde de la 0 la 100 de metri adâncime de-a lungul întregului ocean, este locul unde oceanul întâlneşte atmosfera şi absoarbe dioxidul de carbon din aer.

În general, la mari adâncimi, unde apa este de un albastru închis, există foarte puţine forme de viaţă. Apa în nuanţe mai verzi indică prezenţa ecosistemelor, în principal a fitoplanctonului, care conţine clorofilă.

Fitoplanctonul – esenţa sistemelor trofice marine

Fitoplanctonul reprezintă fundamentul reţelelor trofice din ecosistemele acvatice, fiind sursă de hrană pentru toate formele de viaţă, de la zooplanctonul microscopic până la crustacee. La rândul lor, acestea reprezintă hrană pentru peşti şi mamiferele marine.

Fără fitoplancton, majoritatea reţelelor trofice marine ar fi distruse, afectând ecosistemele şi oamenii. Pe lângă furnizarea de nutrienţi, fitoplanctonul este o sursă de oxigen, pe care îl produce prin fotosinteză şi care este eliberat în ocean şi în atmosferă, absorbind în acelaşi timp dioxidul de carbon.

Informaţiile oferite de datele colectate

Aşadar, monitorizarea fitoplanctonului de la suprafaţa oceanelor este o metodă bună de a stabili în ce măsură este acesta influenţat de schimbările climatice. De asemenea, poate fi analizat și întregul spectru al culorilor vizibile.

Din 2002 până în 2022, folosind spre analiză şapte nuanţe ale apei oceanelor, cercetătorii au reuşit să descopere felul în care s-au modificat culorile de la o regiune la alta, într-un singur an. Astfel că, s-a putut contura un trend clar, diferit de cel reprezentat de variablitatea naturală anuală.

Concluzii

Culoarea oceanelor este în schimbare. În special, oceanele din zonele tropicale din jurul ecuatorului, au devenit mai verzi cu trecerea timpului. Este evident că aceste variaţii nu sunt întâmplătoare şi că sunt strâns legate de efectele presiunilor antropice asupra mediului.

Aceste efecte sunt reflectate în schimbările apărute în comunităţile de plancton, schimbări ce vor avea un impact major asupra tuturor vieţuitoarelor care se hrănesc cu acesta. De asemenea, şi cantitatea de dioxid de carbon absorbită de ocean va suferi o modificare, deoarece există diferite tipuri de plancton cu abilităţi diferite de absorbţie a carbonului.

Sursă text: Nature