Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Sculptură de Edgar Degas, în centrul unui protest pentru climă
declare emergency, protest, edgar degas

Sculptură de Edgar Degas, în centrul unui protest pentru climă

Doi protestatari pentru climă au împrăștiat vopsea pe vitrina și piedestalul sculpturii „Little Dancer Aged Fourteen” a lui Edgar Degas, la National Gallery of Art din Washington D.C.

Protestul, care a avut loc pe 27 aprilie în jurul prânzului, a avut ca scop să atragă atenția asupra crizei climatice. Protestatarii au cerut președintelui Joe Biden să declare urgență climatică și să oprească emiterea de noi permise de foraj și subvenții pentru combustibilii fosili. Două persoane au fost arestate.

Declare Emergency, grupul pentru climă din spatele protestului, a identificat cele două persoane care au împrăștiat vopsea ca fiind Tim Martin, în vârstă de 54 de ani, din Raleigh, Carolina de Nord, și Joanna Smith, în vârstă de 53 de ani, din Brooklyn.

Sculptura, evaluată privitor la eventuale daune

„Pentru copiii noștri, suntem îngrijorați, ca majoritatea americanilor, legat de criza climatică și a biodiversității”, a declarat Martin, potrivit Washington Post. „Și avem nevoie ca liderii noștri să facă un pas înainte, să lase neînțelegerile deoparte și să fie pur și simplu responsabili”.

Directorul muzeului, Kaywin Feldman, a emis o declarație video pe Twitter ca răspuns la protest.

„Lucrarea a fost scoasă din expoziție pentru ca echipa noastră de experți în conservare să poată evalua eventualele daune. Denunțăm fără echivoc acest comportament și vom continua să împărtășim informații pe măsură ce acestea vor fi disponibile”, a spus ea.

„Trebuie să ne implicăm emoțional în urgența climatică”

Un purtător de cuvânt al Declare Emergency a transmis pentru artnews.com: „Înțelegem valoarea și importanța artei în societatea noastră și știm de asemenea că aceasta și tot ceea ce iubim sunt în pericol dacă nu abordăm urgența climatică cu promptitudinea pe care o merită”. El a subliniat că protestul a fost motivat de teamă și îngrijorare cu privire la faptul că tinerii nu vor obține aceeași protecție climatică ca operele de artă din muzee.

„Trebuie să transmitem cât de gravă este această situație, în orice mod nonviolent pe care îl putem face”, a mai declarat purtătorul de cuvânt. „Trebuie să ne implicăm emoțional în urgența climatică, iar acțiuni ca aceasta scot acest lucru la iveală în noi. Ele ne aduc la starea emoțională în care trebuie să ne aflăm pentru a realiza cât de grave sunt cu adevărat lucrurile. Doar după ce ajungem în acel loc vom găsi motivația și hotărârea de a ne salva cu adevărat”.

Protestul de la National Gallery of Art urmează altor câteva acțiune privind schimbările climatice organizate de diverse organizații în muzee din Europa, Australia și Canada. Protestatarii vizează frecvent opere de artă importante, cum ar fi picturi de Vermeer, Goya, Monet, van Gogh și Rubens.

Politicienii italieni au făcut presiuni pentru amenzi mari legate de proteste recente care au implicat monumente publice, iar doi activiști din Belgia au fost condamnați la două luni de închisoare în noiembrie anul trecut pentru că au vizat „Fata cu cercel de perlă” a lui Vermeer în Haga.