Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Seria de recorduri ale temperaturii globale continuă – Cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată
the,sun,shining,through,a,tree,on,a,green,meadow,

Seria de recorduri ale temperaturii globale continuă – Cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată

Seria de recorduri privind temperatura globală continuă, cu aprilie 2024 drept cea mai caldă lună aprilie înregistrată vreodată, potrivit unui raport al serviciului Copernicus.

Creșterea temperaturilor la nivel global continuă astfel pentru a 11-a lună, Europa depășind cu 2,49 grade Celsius media perioadei 1990 – 2020.

Datele furnizate de Copernicus Climate Change Service C3S al UE arată că luna aprilie 2024 a fost, la nivel global, mai caldă decât orice altă lună aprilie anterioară, conform înregistrărilor începând din 1940, și cu 1,58 grade mai caldă decât media estimată pentru nivelurile preindustriale.

Temperatura medie globală pentru ultimele 12 luni, din mai 2023 până în aprilie 2024, este cea mai ridicată înregistrată vreodată – cu 1,61 grade Celsius peste perioada 1850 – 1900, care este folosită ca punct de referință pentru nivelurile preindustriale (înainte ca activitatea umană să înceapă să influențeze clima globală).

În Europa, continentul care se încălzește cel mai rapid din cauza schimbărilor climatice provocate de activitatea umană, temperaturile au depășit, în luna aprilie, cu 1,49 grade media 1990 – 2020.

Recorduri de temperatură la suprafața mării

Temperatura medie globală a suprafeței mării în afara regiunilor polare a fost de 21,04 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată începând din 1979 pentru această lună și cu puțin sub recordul de 21,07 grade Celsius înregistrat în martie.

Aprilie 2024 este cea de-a 13-a lună consecutivă în care temperatura la suprafața mării a fost cea mai mare din înregistrările pentru luna respectivă a anului.

Fenomenul climatic El Nino din Pacific, care determină de asemenea creșterea temperaturilor globale, a continuat să slăbească, dar temperaturile aerului marin în general au rămas la un nivel ridicat, au declarat oamenii de știință.

Serviciul Copernicus privind schimbările climatice (C3S), pus în aplicare de Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu în numele Comisiei Europene, cu finanțare din partea UE, publică în mod regulat buletine climatice lunare care raportează schimbările observate în ceea ce privește temperatura aerului și a mării la suprafață, la nivel mondial, acoperirea cu gheață și variabilele hidrologice. Toate constatările raportate se bazează pe analize generate pe calculator și în funcție de setul de date de reanaliză ERA5, folosind miliarde de măsurători efectuate de sateliți, nave, aeronave și stații meteorologice din întreaga lume.