Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Schimbările climatice – Cele mai locuibile regiuni de pe planetă
Aeroportul-Jewel-Changi-din-Singapore-sursa-foto-Shutterstock-curatorial.ro

Schimbările climatice – Cele mai locuibile regiuni de pe planetă

Oraşele care vor supravieţui efectelor schimbărilor climatice ar putea deveni oaze de spaţii verzi, clădiri inteligente şi cartiere compacte.

Din păcate, în prezent, Orientul Mijlociu, mari părţi din Pakistan şi multe alte regiuni ale lumii, care se confruntă cu creşterea temperaturilor şi a nivelului umidităţii sunt, în mod special, expuse unui risc ridicat.

Refugiul din Tasmania

Decenii întregi, Perth, Sydney şi Melbourne au fost considerate unele din cele mai locuibile regiuni de pe planetă. Însă, în ultimii ani, mii de „continentali” s-au relocat în Hobart, capitala Tasmaniei, unul din motivele citate fiind chiar problemele climatice. Verile au devenit prea fierbinţi pentru locuitori.

Hobart are o populaţie de aproximativ 250.000 de oameni, cu o climă temperată pe toată perioada anului, datorată latitudinii sale sudice şi împrejurimilor maritime. În jur de 45.000 de oameni sunt pregătiţi să se mute aici în următorul deceniu, majoritatea fiind atraşi de clima bună.

Hobart nu este singurul loc atractiv, din acest punct de vedere. Deşi, peste tot în lume, creşterea nivelului apelor, secetele prelungi, vremea extremă şi temperaturile ridicate, încep să transforme regiunile respective în zone imposibil de locuit, unele oraşe sunt pe cale să devină refugii, luând măsuri proactiv în faţa unui viitor instabil.

Clădiri pentru viitorii refugiaţi

Unele părți ale lumii sunt norocoase din punct de vedere geografic, astfel că impactul schimbărilor climatice va fi mai redus. Un astfel de exemplu, îl reprezintă Viena. Situată în inima Europei continentale, capitala Austriei, se poate mândri cu spații publice renumite în întreaga lume și cu alimentarea cu apă direct din Alpii austrieci.

În timp ce se confruntă cu o vreme imprevizibilă și cu veri toride, neobișnuite pentru această țară, Austria se află totodată într-o continuă și activă adaptare la noile condiții climatice. Viena a adoptat primul său program de „protecție a climei”, încă din 1999, având un sistem performant de atenuare a inundațiilor, ce protejează locuitorii de apele în creștere ale Dunării.

În 2020, a lansat primele zone de protecție în care este permisă doar construirea de clădiri cu sisteme de apă și încălzire sustenabile. În prezent, peste jumătate din supafața orașului este populată cu spații verzi. De asemenea, infrastructura de locuințe din Viena poate susține un aflux de migranți din zonele cu climă neprietenoasă.

Jungla urbană din Singapore

Odată cu încălzirea globală, și Singapore a devenit vulnerabil în fața vremii extreme și a creșterii nivelului oceanelor, dar se poate transforma și într-un refugiu în fața schimbărilor climatice, pentru majoritatea celor care trăiesc în sud-estul Asiei.

Oportunitățile economice și calitatea înaltă a vieții din Singapore atrag o multitudine de imigranți. De asemenea, politicile ambițioase ale orașului sunt menite să atragă și ele mai mulți oameni, care își doresc să locuiască într-un oraș ecologic și sustenabil.
46% din suprafața orașului este reprezentată de spații verzi, transformând Singapore într-o junglă urbană.

Aceastea reduc efectul de încălzire al insulei, cauzat de beton și asfalt, acționând ca un imens sistem de aer condiționat natural. De asemenea, Singapore investește zeci de miliarde de dolari în construcția de diguri marine.
Totuși, nicio zonă a lumii nu va fi ocolită de efectele schimbărilor climatice. Este nevoie de acțiuni majore pentru a încetini pe cât posibil aceste efecte.

Sursă text: National Geographic