Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Telescopul din La Palma va dezvălui galaxia noastră în detalii fără precedent
weave, telescop wht, gavin dalton, curatorial

Telescopul din La Palma va dezvălui galaxia noastră în detalii fără precedent

Telescopul William Herschel aflat în La Palma (Spania) a fost îmbunătățit și va dezvălui galaxia noastră în detalii fără precedent.

Oamenii de știință au încărcat William Herschel Telescope (WHT), unul dintre cele mai puternice de pe Pământ, cu nouă tehnologie, iar cu ajutorul acesteia vor afla mult mai multe despre modul în care s-a format galaxia noastră.

WHT va putea să cerceteze 1.000 de stele pe oră până ce va cataloga 5 milioane.

Un dispozitiv de cartografiere legat WHT va analiza alcătuirea fiecărei stele și viteza cu care ea călătorește. Va arăta cum Calea Lactee a fost formată în urmă cu miliarde de ani.

Profesorul Gavin Dalton de la Oxford University a petrecut mai mult de un deceniu dezvoltând instrumentul, numit „Weave”.

„Este o realizare fantastică a multor oameni și este minunat că funcționează. Următorul pas este noua aventură, e excepțional”, a spus el, citat de BBC.

WHT – Explorator îmbunătățit

Weave a fost instalat pe WHT, care se află în vârf de munte pe insula spaniolă din Canare. El are 80.000 de părți distincte.

Pentru fiecare parte din cer către care este îndreptat WHT, astronomii identifică pozițiile a 1.000 de stele.

Weave, care conține un tub cu fibre optice, urmărește fiecare stea. Fiecare fibră captează lumina de la o singură stea și o canalizează într-un alt instrument. Aceasta este împărțită în spectrul curcubeului, care conține secretele originii și istoriei stelei.

Întregul proces durează o oră. În același timp, fibrele optice pentru următoarele o mie de stele sunt poziționate pe cealaltă parte a plăcii, care e activată să analizeze următorul set.

Galaxia noastră este formată din circa 400 de miliarde de stele, însă numărul lor a fost mult mai mic la început.

Weave poate calcula viteza, direcția, vârsta și compoziția fiecărei stele pe care o observă, creând un film al stelelor care se mișcă în Calea Lactee.

Credit foto: Gavin Dalton