Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Telescopul Webb este complet funcţional în spaţiu
nasa webb

Telescopul Webb este complet funcţional în spaţiu

NASA a anunţat, la finalul săptămânii trecute, că oglinzile telescopului Webb, placate cu aur, ce au dimensiunea de aproximativ 7 metri pătraţi, au fost complet desfăşurate iar acest fapt marchează etapa în care aparatul, cel mai puternic de până acum, va putea să culeagă informaţii din spaţiu.

“NASA a atins o bornă care a avut nevoie de decenii de muncă. Chiar dacă procesul nu este încheiat, mă alătur echipei ce se ocupă de (telescopul – n.r.) Webb în sentimentul de uşurare şi în exerciţiul de imaginaţie privind viitoarele descoperiri epocale, care ar trebui să inspire întreaga lume”, a spus şeful NASA, Bill Nelson.

El a adăugat că misiunea telescopului, lansat de Crăciun, anul trecut, este una fără precedent.

Telescopul de 7 tone are trei niveluri, iar scutul său termic are dimensiunea unui teren de tenis

Scutul a fost împachetat în interiorul unei rachete şi s-a desfăcut, în traseul său de peste 1,6 milioane de kilometri departe de Terra, pentru a rezista la temperaturi de minus 187 de grade Celsius. Această aparatură de ultimă generaţie costă 10 miliarde de dolari.

Misiunea Webb, care este realizată în parteneriat cu Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi cu Agenţia Spaţală Canadiană, va explora “fiecare fază a istoriei cosmice”, potrivit NASA.

Această explorare se întinde de la sistemul solar până la cele mai îndepărtate galaxii care pot fi observate, iar Telescopul Webb “va ajuta oamenii să înţeleagă originile universului şi locul nostru în univers”.

Cu o sensibilitate de 100 de ori mai mare decât telescopul spațial Hubble NASA/ESA și o oglindă care este aproape dublă față de cea a Observatorului Spațial Herschel al ESA, noul telescop poate detecta lumina infraroșie generată de galaxii, din momentul formării de acum mai bine de 13,5 miliarde de ani, în urma Big Bang-ului, a informat www.esa.int.

Astfel, “pentru prima dată în istoria omenirii avem ocazia de a observa direct primele stele și galaxii care se formează în Universul timpuriu”. “Când observăm ceva aflat la distanța de un milion de ani lumină, ceea ce vedem este de fapt cum arăta acum un milion de ani: ne uităm înapoi în timp”, arată ESA.

Credit foto: NASA