Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Culoarea și zgomotul zăpezii
ce culoare are zapada curatorial.ro

Culoarea și zgomotul zăpezii

Știați că… zăpada este incoloră, iar atunci când cade abundent este zgomotoasă?

Zăpada nu este albă. Lumina se reflectă în suprafețele multiple ale cristalelor de gheață difuzându-se în întreg spectrul cromatic, care nu poate fi perceput de ochiul nostru altfel decât alb.

Structura fulgilor de nea

Pentru că traversează diferite zone atmosferice și temperaturi, fulgii de zăpadă își schimbă structura dendritică, în drumul lor către pământ, de mai multe ori. Această structură poate fi de hexagon plat, cristal acicular, coloană-prismă, stea.

Fulgii de zăpadă nu prezintă un nucleu biologic, ci se formează în jurul unei particule de praf, de murdărie sau de polen, acestea reprezentând suprafața de condensare sau de înghețare a vaporilor de apă, pe scurt miez de condensare.

Zăpada, un bun izolator termic și fonic

De multe ori avem impresia că atunci când ninge se așterne odată cu zăpada și tăcerea. Ei bine, nu este doar o impresie. Zăpada proaspăt așternută absoarbe undele sonore.

De asemenea, este formată din 95% aer încapsulat. De aceea, este un foarte bun izolator termic, protejând culturile de îngheț iarna și irigând solul primăvara la topire.

Pe de altă parte, zăpada este zgomotoasă. O ninsoare abundentă poate măsura până la peste 10 decibeli, aflându-se pe aceeași scală cu zgomotul produs de o respirație normală.

Zăpadă albastră sau zăpadă roz?

Zăpada depusă în mai multe straturi, suprapuse și compacte, absoarbe mai bine undele cromatice roșii decât pe cele albastre. Zăpada va căpăta astfel o nuanță albastră, întâlnită mai ales în structura ghețarilor.

În regiunile polare și alpine, la altitudini mari, trăiește o algă unicelulară criofilă, Chlamydomonas nivalis. Această algă nu conține clorofilă, ci un pigment carotenoid ce îi dă culoarea roșie, zăpada devenind roz, asemănătoare cu miezul de pepene verde, motiv pentru care este denumită „zăpadă pepene verde” sau „watermelon snow”.