Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Turism durabil și respect pentru natură, la Alpin Film Festival
aerial,drone,view,of,the,council,square,in,brasov,,romania.

Turism durabil și respect pentru natură, la Alpin Film Festival

Alpin Film Festival, cel mai mare eveniment cultural dedicat iubitorilor de munte, natură și aventură din România, va avea loc anul acesta în perioada 17 – 22 septembrie, în Brașov, și se va extinde în Predeal și Râșnov.

Cea de-a noua ediție aduce în prim-plan filme premiate internațional și invitați speciali de renume, conferințe, workshop-uri și activități interactive care promovează turismul durabil și respectul fată de natură, celebrând frumusețea și provocările vieții montane.

Accesul la toate evenimentele și activitățile din Alpin Film Festival 2024 este gratuit, iar participarea la proiecții e posibilă în baza unei rezervări prin intermediul Eventbook.ro. Programul complet și toate detaliile organizatorice sunt disponibile pe www.alpinfilmfestival.ro.

„Am crezut mereu că prin cultură, prin film, fotografie și carte, muntele va avea o voce puternică, iar ecourile festivalului vor face ca voi, cei care îl iubiți să îl iubiți și mai mult”, spune Dan Burlac, directorul festivalului.

Ateliere, târguri și competiții de film

Alpin Film Festival este un eveniment cultural care oferă participanților oportunitatea de a explora și de a se bucura de frumusețea peisajelor prin experiențe în aer liber, incluzând ateliere, târguri de echipament montan, degustări de produse culinare tradiționale și demonstrații de escaladă.

Festivalul se aliniază standardelor internaționale prin competițiile sale de filme dedicate tematicii montane și aventurii, explorând relația omului cu natura în două categorii: competiția internațională și competiția românească de film montan.

Juriul Alpin Film Festival de anul acesta, din care fac parte Khatuna Khundadze (Georgia), Roberto Zazzara (Italia) și Cosmin Dumitrache (România), va evalua producțiile selectate cu o atenție deosebită asupra calității artistice și autenticitatea poveștilor.

Gala de deschidere a festivalului, găzduită la Centrul Cultural Reduta din Brașov, va fi marcată de proiecția documentarului „Noua Sălbăticie/ A New Kind of Wilderness” (Norvegia), regizat de Silje Evensmo Jacobsen, câștigătorul Premiului juriului Sundance Festival 2024.

Printre filmele care vor fi prezentate în festival se regăsesc „Cercul Complet/ Full Circle” (SUA), regizat de Josh Berman, recompensat cu Marele Premiu Banff 2023, și „Subteran/ Subterranen” (Canada), regizat de Francois-Xavier De Ruydts, cu premii obținute la Banff, HOTDOCS, Kendal, Lodz, „Mai Puternic ca Niciodată/ Stronger Than Ever” – Polonia, regia Marcin Jamkowski, „Sophie Lavaud – Ultimul Vârf/ Sophie Lavaud – Le Dernier Sommet”, de Francois Damilamo.

Într-o secțiune specială a acestei ediții se va desfășura proiecția seriei „Cireșarii”, o producție emblematică pentru generația milenială de montaniarzi români. La polul opus, făcând parte din colecția de scurtmetraje care a atras atenția publicului internațional asupra frumuseților naturale din România, este prezentarea documentarului „Discover Oltenia”, cea mai nouă producție semnată Charley Ottley.

Expoziții de fotografie și pictură

Publicul o va întâlni și va asculta mărturisirile renumitei alpiniste franco-elvețiano-canadiane Sophie Lavaud, prima persoană cu cetățenie franceză care a urcat toți cei 14 optmiari ai lumii.

Alte personalități vin să completeze programul acestei ediții prin participarea lor la festival cu expoziții de pictură și fotografie și dezbateri pe teme literare în cadrul secțiunii Alpin Book Festival.

Fotograful american Jim Herrington și artistul plastic francez de origine română Dorin Crețu sunt primii care deschid această serie a manifestărilor artistice conexe. Timp de o lună, expoziția lui Herrington va fi amenajată în Piața Sfatului, iar cea a lui Crețu, la Centrul Cultural Apollonia.

Georgia, țară invitată

Georgia e țară invitată la Alpin Film Festival 2024, iar publicul va avea prilejul de a descoperi cultura și tradițiile montane ale acestei țări prin intermediul filmului „Sarea din Svaneti / Salt for Svanetia”, de Mikhail Kalatozov, cunoscut pentru „Zboară Cocorii”.

Festivalul va găzdui mai mult de 30 de speakeri cunoscuți din industria sportului, a aventurii și a literaturii de specialitate, oferind participanților ocazia de a învăța direct de la experți. Aceste sesiuni interactive vor acoperi o gamă largă de subiecte, de la alpinism, speologie, trekking și schi, până la mountain biking și alte activități în aer liber.