Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Natură   /  Unul dintre cele mai lungi râuri din Australia şi-a pierdut mai mult de jumătate din apă pe o porţiune
murrumbidgee

Unul dintre cele mai lungi râuri din Australia şi-a pierdut mai mult de jumătate din apă pe o porţiune

O secțiune a unuia dintre cele mai lungi râuri din Australia, Murrumbidgee, a pierdut mai mult de jumătate din apa sa într-o perioadă de 30 de ani din cauza barajelor și a altor devieri, potrivit unei noi cercetări.

Oamenii de știință de la Universitatea New South Wales au examinat impactul infrastructurii barajelor și al irigațiilor asupra fluxurilor naturale de apă din cursul inferior al râului Murrumbidgee începând din 1890.

Ecosistemele sunt în colaps

Cercetarea publicată în Journal of Environmental Management a constatat că aceste devieri, precum și utilizarea sporită a apei de către orașul Canberra, au redus debitele de apă la Hay, în sud-vestul NSW, cu 43% din 1958 până în 2018. În cei 30 de ani din 1988 până în 2018, reducerile au fost mai pronunțate, de 55 %.

Cercetătorii au declarat că cele mai grave efecte ale scăderii debitelor de apă au fost asupra câmpiei inundabile Lowbidgee, cea mai mare zonă umedă a râului, care depinde de inundații regulate pentru a se dezvolta.

„Câmpia inundabilă Lowbidgee depinde de inundarea regulată”, a declarat Jan Kreibich, doctorand la UNSW, care a condus studiul. „Fără aceasta, ecosisteme întregi se prăbușesc”.

Pentru concluzii, oamenii de știință au folosit date naturale privind debitul și precipitațiile de la începutul anilor 1900, înainte de construirea barajelor și de alte infrastructuri și irigații care au afectat debitele de apă.

Cercetătorii au constatat, de asemenea, că perioada de timp dintre debitele majore de peste mal – inundațiile care susțin zonele umede – a crescut de peste două ori, de la o dată la doi ani la 4,4 ani.

De asemenea, cercetătorii au constatat că degradarea climei ar putea reduce debitele râurilor cu încă 7-10 % între 2047 și 2075.

Foto credit: Australian River Restoration Centre