Uraganele au devenit atât de puternice încât au nevoie de o nouă clasificare
Din cauza crizei climatice, care pune o presiune din ce în ce mai mare asupra planetei, uraganele au devenit atât de puternice încât oamenii de ştiinţă propun o nouă clasificare pe 6 niveluri, pe scara Saffir-Simpson.
În prezent, scara are 5 niveluri de clasificare a intensităţii cicloanelor tropicale (uragane). În ultimul deceniu, cinci furtuni sau mega-uragane ar fi putut fi clasificate în această nouă categorie, a şasea, conform cercetătorilor.
Cele mai puternice furtuni
Pentru a putea clasifica un uragan, viteza maximă susţinută a vântului trebuie să fie de minim 119 km/h, aceasta fiind primul nivel. Nivelul 5 cuprinde furtuni cu o viteză maximă susţinută de peste 251 km/h. Astfel de mega-uragane au devenit o realitate frecventă cauzată de încălzirea globală, prin încălzirea oceanelor şi a atmosferei.
Scara de clasificare a uraganelor, Saffir-Simpson, a fost dezvoltată la începutul anilor 1970 de către Herbert Saffir, inginer constructor şi de Robert Simpson, meteorolog şi director al US National Hurricane Center. Cele mai recente uragane din categoria 5 au avut efecte devastatoare în ultimii ani: Katrina în 2005 în New Orleans și Maria în 2017 în Puerto Rico.
Pe de altă parte, taifunul Haiyan, care a ucis 6000 de oameni în Filipine în 2015 și uraganul Patricia, care a avut o intensitate maximă a vânturilor de 346 km/h în Mexic în anul 2015, i-au determinat pe oamenii de știință să propună adăugarea unei noi trepte de măsurare în scara actuală.
Deși, s-a constatat că numărul total de uragane nu crește din cauza crizei climatice, cercetătorii au descoperit, totuși, că intensitatea furtunilor importante a crescut notabil de-a lungul celor patru decenii de monitorizare și înregistrare din satelit.
Totodată, scopul introducerii acestei noi categorii de clasificare este acela de a ridica gradul de conștientizare asupra crizei climatice și efectelor acesteia asupra furtunilor de intensitate mare și nu numai.
Sursa text: The Guardian, Wikipedia