Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Natură   /  Viitorul câmpurilor de lavandă din Provence, incert
simetricele siruri de lavanda din provence curatorial.ro

Viitorul câmpurilor de lavandă din Provence, incert

Fermierii din Provence au modificat modul în care cultivă lavandă din cauza schimbărilor climatice. Bolile şi provocările aduse de schimbările climatice vor schimba aspectul frumoaselor câmpuri cu lavandă.

O imagine emblematică

În fiecare vară, milioane de turişti vizitează însorita regiune Provence. Atracţia principală? Câmpurile perfect simetrice, în tonuri superbe de violet, pline cu lavandă parfumată. Imaginile, ce amintesc de ilustrate din trecut, colorează feed-urile social media timp din iunie până în iulie.

Lavanda a început să fie comercializată în Franţa odată cu înflorirea industriei parfumurilor în secolul 19, în Grasse, regiunea alpină a Provence. Astăzi, în jur de 1.700 de producători din toată regiunea cultivă aproximativ 25.000 de hectare cu două varietăţi ale plantei: lavandă (folosită în cosmetice şi parfumuri) şi lavandin, un hibrid cu tija mai lungă, care este folosit ca parfumant în produsele de uz casnic.

Provocările cu care fermierii se confruntă

Vor fi necesare schimbări importante privind această plantă aromatică, mult apreciată de toată lumea, şi tot ce reprezintă ea pentru cultura franceză. Motivul declinului acestei industrii, ce are o valoare de peste 55 milioane de dolari, îl reprezintă temperaturile ridicate, precipitaţiile reduse şi bolile.

Verile fierbinţi provoacă creşterea populaţiei de insecte, printre care şi Cixiidae, insectă înrudită cu cicadele. Acestea distrug culturile, consumând plantele şi transmiţând, în acelaşi timp, o boală denumită Stolbur Phytoplasma. Prima dată descoperită în 1970, boala desfigurează practic planta şi îi reduce durata de viaţă de la 10 ani la 3-4 ani.

Pentru a proteja industria, fermierii împreună cu oamenii de ştiinţă şi antreprenorii au înfiinţat Fonds de Donation Sauvegarde du Patrimoine Lavandes en Provence (Fonds SPLP), fundaţie ce alocă fonduri pentru protejarea polenizatorilor, plantarea de hibrizi rezistenţi la boli şi instalarea de sisteme de irigaţii.

O nouă abordare

Fondată în 2012, fundaţia Fonds SPLP a susţinut dezvoltarea a două noi varietăţi de hibrizi de lavandă mult mai rezistentă, denumite MILA 2 şi ETERNELLE 2. Ambele se află încă în faza de testare la producători.

Adiţional, agroecologia începe să devină o metodă perfectă pentru fermieri. Agroecologia este opusă conceptului de agricultură industrială, fiind cea mai sustenabilă metodă de a produce hrană. În acest caz, soluţia a fost plantarea unor culturi diferite printre şirurile de lavandă, având rol de protecţie.

Datorită lor creşte nivelul umidităţii. În plus, susţin procesul de micro-aclimatizare a parcelelor, oferindu-le mai multă rezistenţă. Nucii, legumele și cerealele plantate acţionează ca o barieră între lavandă şi insectele dăunătoare, prevenind şi răspândirea bolii transmise de acestea. Totodată, protejează şi solul împotriva degradării şi rafalelor de vânt.

Pentru vizitatori, cea mai clară schimbare va fi la nivel vizual. Printre şirurile violet de lavandă, vor putea admira şi alte culori, ca galben și verde. Această modificare va însănătoşi solul şi îi va permite acestuia sa reţină mai mult carbon, oferind totodată hrană suplimentară plantelor de lavandă.

Sursă text: National Geographic