Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Adolescența în comunism prin instalații sonore, la Muzeul de Istorie
afiș centrala amintirilor la mnir

Adolescența în comunism prin instalații sonore, la Muzeul de Istorie

„Centrala amintirilor. Mărturii selectate din adolescența în comunism, anii ’70-’80” poate fi vizitată la Muzeul Național de Istorie a României în perioada 21 august – 31 octombrie.

Inedite instalații sonore ale Muzeului Memoriei sunt prezentate sub forma a trei receptoare la care pot fi ascultate zece reconstituiri din ziarele și știrile vremii ce ne conectează cu trecutul.

„În capitolul doi al proiectului «Adolescent în comunism», am vrut să reconstituim și să aflăm cotidianul din viețile celor care și-au trăit adolescența între acei ani: cei care au cunoscut iubirea, ascultau Europa Liberă pe furiș, dădeau mai departe bancuri cu Ceaușescu și au fost martorii devastatorului cutremur din ’77. Centrala amintirilor este o poartă spre alte vremuri, pentru că ea cuprinde conținut de arhivă original, care, altfel, nu ar ajunge la atât de mulți oameni. Credem că istoriile personale merită să fie ascultate”, spune Smaranda Pasnicu, co-fondatoare Muzeul Memoriei și a ONG-ului cultural Punctart.

Muzeul Memoriei, proiect al unei echipe de artiști profesioniști și specialiști, a fost gândit ca un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.