Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Archy fest – Arhitectură și feminism, spectacole audiovizuale și muzică live
archyfest

Archy fest – Arhitectură și feminism, spectacole audiovizuale și muzică live

Cea de-a doua ediție Archy Fest, festival care va transforma strada Edgar Quinet din București într-un spațiu de întâlnire între arhitecți și locuitorii orașului, are loc între 4 și 6 octombrie.

Organizat de Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (UAUIM) București, evenimentul își propune să aducă arhitectura în mijlocul comunității, oferindu locuitorilor Capitalei ocazia de a interacționa direct cu mai mult de 25 de entități, birouri de arhitectură, arhitecți creatori de obiect, organizații profesionale și asociații non profit din București.

Festivalul e un loc de explorare și discuție, iar numeroase activități sunt pregătite pentru acest weekend. Au loc ateliere creative, pe teme conexe arhitecturii, care explorează domenii ca restaurarea, ceramica, bijuteria și aranjamente florale, dar și dezbateri și activități dedicate copiilor. În plus, sunt montate și expoziții și instalații care schimbă percepția asupra spațiului din centrul Bucureștiului.

Accesul este gratuit la toate manifestările din festival.

Spectacole audiovizuale și muzică live

Fiecare seară a festivalului se încheie cu un spectacol artistic, iar unul dintre cele mai așteptate momente este Silent Shadows – un show audio-vizual de 45 de minute, semnat de Tom Brandus, care combină muzica electronică (Ambiental, Dubstep, DnB, Psy & Trance) cu elemente orchestrale și corale.

Cei doi performeri adaugă intervenții live (didgeridoo, voce, percuție), în timp ce grafica laser spectaculoasă și luminile sincronizate transformă strada Edgar Quinet într-un spațiu imersiv. Spectacolul oferă o poveste vizuală și sonoră despre evoluția umană și riscurile dezvoltării tehnologice.

Creația feminină în arhitectura spaniolă de azi

Institutul Cervantes din București organizează o expoziție specială dedicată creației feminine în arhitectura spaniolă actuală. Sub motto-ul „Arhitectură și feminism. Fără început și fără sfârșit”, vor fi expuse opt lucrări în holul din fața Sălii Frescelor, de la etajul întâi al UAUIM.

Vernisajul are loc în 5 octombrie, de la ora 18:00, în prezența curatoarei proiectului, istoricul de artă Semíramis González, a arhitectului Justin Baroncea (curatoriat local) și a lui Abel Murcia Soriano, director al Institutului Cervantes din București.

Protagonistele expoziției „Arhitectură și feminism. Fără început și fără sfârșit” sunt arhitecte, urbaniste, artiste și designere care au parcurs o cale lungă revendicând spații feministe în clădiri și pe străzi, acordând prioritate altor moduri de a construi lumea. Pornind de la cuvintele arhitectei italo-braziliene Lina Bo Bardi, expoziția mizează pe ideea de „fără început sau sfârșit”, înțelegând arhitectura, planificarea urbană și creația ca o posibilitate multiplă, continuă, intersecțională.

Artistele prezente în expoziție sunt Ana Gallardo, Col·lectiu Punt 6, Costa Badía, Inés Sánchez de Madariaga, Julia Galán, proiect „Madrid, oraș al femeilor” (coordonatoare – Marián López Fdz. Cao), Colectivo Offmothers, Mara Sánchez Llorens y Luciana Levinton. Design: María Lamuy.

Expoziția „Arhitectură și feminism. Fără început și fără sfârșit” poate fi vizitată, gratuit, până la 16 octombrie, de luni până vineri, între orele 10:00 și 19:00.

Credit foto: Archyfest