Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Societate   /  Arheologii britanici au început primele săpături într-un sit legat de personajul Regele Arthur
Regele Arthur

Arheologii britanici au început primele săpături într-un sit legat de personajul Regele Arthur

Arheologii britanici au început primele săpături la Arthur’s Stone, un sit funerar vechi de cinci milenii, legat de Regele Arthur, personaj despre care istoricii încă nu ştiu dacă a fost inventat sau a existat în realitate, relatează Smithsonian Magazine.

Modul în care a apărut construcţia a fost subiect de mituri, dar de data aceasta experţii vor să afle dovezi.

O construcţie – martor

Probabil în acea construcţie nu vor fi găsite rămăşiţe ale regelui, dar specialştii speră să găsească indicii legate de strămoşii lor din urmă cu 5.000 de ani. Ipotezele anterioare legate de acest loc par să fi fost infirmate, aşa că potenţialul pentru descoperiri uimitoare este maxim.

Lucrările sunt realizate sub coordonarea Universităţii din Manchester şi English Heritage. Prima dată, Arthur’s Stone a fost remarcată într-un studiu din Current Archaeology de anul trecut, iar o privire mai atentă a descoperit că locul nu este izolat, ci face parte dintr-un complex, creat cel mai probabil pentru reuniuni ample.

Încă nu este clar dacă Arthur este un personaj fictiv sau a existat în realitate, dar unele documente istorice arată că un bărbat numit Arthur a fost liderul luptei împotriva saxonilor în perioada cuprinsă între secolele V şi VI.  Legendele despre acesta au devenit celebre în secolele XII – XIII, prin intermediul poveştilor sau al manuscriselor la care aveau acces cei bogaţi.

Situl Arthur’s Stone a fost legat de numele eroului tot atunci şi secole mai târziu a fost făcut celebru în diferite texte de ficţiune, precum „Cronicile din Narnia – Leul, vrăjitoarea şi dulapul”, de C.S. Lewis.

Credit foto: Universitatea din Manchester via The Smithsonian Magazine