Arta ca terapie – Vizitarea unei galerii, un act important de îngrijire personală
Oamenii găsesc adesea o stare de eliberare prin crearea de artă, în timp ce privitul picturilor și sculpturilor poate stimula centrul de plăcere din creier și eliberează dopamină, potrivit unui studiu recent, motiv pentru care vizitarea unei galerii poate fi un act important de îngrijire personală.
Alex Monk, terapeut englez, spune că vizionarea artei într-o galerie, mai degrabă decât virtual, îmbunătățește experiența. „Poate fi vorba despre miros sau chiar de a vedea strălucirea vopselei. S-ar putea chiar să poți interacționa cu arta la un alt nivel. Există și un aspect de comunitate în a te plimba prin galerie și a privi tablouri sau sculpturi, ceea ce este foarte important”, citează The Guardian.
Un alt expert, Sofie Dobbelaere, psihoterapeut specializat în artă, este de acord că vizitarea unei galerii de artă poate fi o experiență de vindecare puternică. „Când privim arta, ne conectăm cu umanitatea noastră și, astfel, suntem atrași în dialog cu ceva din afara noastră. Asta ne poate ajuta să ne simțim conectați și ca și cum am face parte din ceva important”.
Este recomandată practicarea „privitului lent” – a petrece câteva minute sau chiar ore contemplând o singură piesă. Observarea unei singure opere de artă la un nivel mai profund poate fi semnificativă. „Ne este mai greu să rămânem cu imaginile sau picturile pentru perioade mai lungi de timp, dar este un antidot foarte bun pentru cultura pe care o avem acum, în care totul trebuie să fie foarte rapid”, mai spune Monk. El compară privitul lent cu teoria ascultării profunde a lui Pauline Oliveros.