Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Biserica îngropată de la Istria, în circuitele turistice culturale
biserica ingropata de la istria

Biserica îngropată de la Istria, în circuitele turistice culturale

Biserica îngropată de la Istria, restaurată prin Programul Național de Restaurare, a reintrat în circuitele turistice culturale, anunță Institutul Național al Patrimoniului.

Cu o vechime de 165 de ani, construită după numeroase intervenții făcute de creștinii bulgari la adresa autorităților turce de la Babadag, biserica nu trebuia aibă turle, clopote și clopotnițe și să fie mai înaltă decât casele satului și geamia din zonă și nu era permis ca forma exterioară să indice că acolo exista un lăcaș de cult creștin, explică discoverdobrogea.ro.

În consecință, a fost hotărât ca biserica să fie îngropată, astfel încât să fie creat un spațiu mai mare în interior și să fie respectate, în același timp, regulile impuse de otomani. Pentru ridicarea lăcașului de cult au fost folosite soluții ingenioase de construcție la acea vreme, atât din punct de vedere arhitectural, cât și pentru a avea o acustică mai bună.

Monument istoric de mare importanță

Pentru a construi Biserica îngropată, piatra folosită a fost adusă de la zidurile Cetății Histria. Pardoseala se află la 1 metru sub pământ, iar zidurile au o grosime de 90 de centimetri.

Construcția bisericii a fost finalizată în 1860, iar monumentul a fost sfințit 4 ani mai târziu și a primit hramul „Sfânta Treime” și „Sfântul Mare Ierarh Nicolae”.

Biserica, în curtea căreia se află un mic cimitir, este inclusă pe lista monumentelor arhitectonice de mare importanță.

În spatele bisericii aflate la 6 kilometri de Cetatea Histria a fost construit, în 2008, un muzeu unde sunt expuse obiectele de patrimoniu religios, care datează din anul 1848.