Bisericile fortificate din România, în expoziție la Stockholm
„Biserici fortificate din România”, o expoziție documentară cu imagini și texte informative despre bisericile fortificate din România, va fi vernisată pe 10 noiembrie, la ora 16:00, la sediul ICR Stockholm.
Philipp Harfmann, director executiv al Fundației Biserici Fortificate din Transilvania, este curatorul expoziției la al cărei vernisaj vor participa Daniel Ioniță, ambasadorul României în Regatul Suediei, precum și Luitgard Löw, director al Muzeului de istorie al regiunii Västergötland, și Robin Gullbrandsson, restaurator și arhivist la Muzeul Västergötland din Skara (Suedia).
„Biserici fortificate din România” cuprinde peste 25 de rollup-uri, de peste doi metri înălțime, cu imagini, broșuri și materiale documentare, despre istoria bisericilor fortificate din România. În Transilvania, zona din România unde se află cea mai mare concentrație de biserici medievale din Europa, numeroase grupuri etnice au coexistat de-a lungul timpului.
În prezent, în jur de 150 de biserici fortificate se află în zona rurală a Transilvaniei, dintre care șapte au primit statutul de patrimoniu mondial UNESCO în 1993.
Expoziția de la Stockholm are și o secțiune scandinavă, realizată în colaborare cu Västergötland Museum, care evidențiază o paralelă cu bisericile fortificate din Scandinavia (îndeosebi din Öland și Bornholm). O serie de panouri cu imagini ale unor biserici fortificate din România vor fi expuse exterior pe gardul Ambasadei României în Regatul Suediei.
„Biserici fortificate din România” va rămâne deschisă până pe 8 decembrie 2023.
Credit foto: Martin Eichler