Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Castelul Huniade, restaurat și redat circuitului muzeal
huniade,castle,,timisoara,,romania

Castelul Huniade, restaurat și redat circuitului muzeal

Castelul Huniade va fi restaurat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, și redat circuitului muzeal. Un contract de restaurare în valoare de 21.950.591,25 lei a fost semnat pe 25 aprilie.

Potrivit proiectului, vor fi realizate mai multe lucrări: restaurarea zidurilor și a tavanelor prin aplicarea tencuielilor de finisaj, după realizarea lucrărilor de consolidare (cămășuieli) și zugrăvelilor pe bază de vopsele silicatice; desfacerea completă a pavimentului din mozaic realizat la interior; refacerea pardoselilor, cu piatră naturală;  restaurarea tâmplăriei din lemn (uși și ferestre); restaurarea feroneriei originare; restaurarea fațadei principale după finalizarea lucrărilor de consolidare; restaurarea scărilor din piatră de marmură din zona de nord-vest; refacerea și reabilitarea grupurilor sanitare existente în zonă; restaurarea decorațiunilor parietale descoperite cu ocazia releveului; montarea unor șenile pentru accesul persoanelor cu dizabilități și finisaje interioare.

Lucrările vor începe după obținerea avizului de la Ministerul Culturii, data de finalizare fiind 30.06.2026, potrivit detaliilor oferite curatorial.ro de Consiliul Județean Timiș.

Circuit muzeal incluziv 

„De 30 ani s-a încercat reabilitarea Castelului Huniade, fără succes. Obiectivul din centrul Timișoarei are o istorie de probleme, însă, prin obținerea acestor fonduri, îl vom repune, în sfârșit, în circuitul muzeal”, a transmis Alin Nica, președintele Consiliului Județean Timiș.

Proiectul prevede realizarea unui circuit muzeal cu pornire din accesul principal, intrarea principală pentru vizitatori amplasată pe tronsonul de Nord al muzeului, și prin intrarea secundară, amplasată în tronsonul de Est.

Pentru persoanele cu dizabilități de vedere se vor monta modele tactile ale exponatelor/panourilor, pentru ca acestea să poată obține informații referitoare la zonele vizitate, panouri informative în alfabetul Braille, iar pentru deplasarea în siguranță se vor monta covoare tactile.

Vor fi realizate instalațiile necesare și vor fi asigurate sursele de energie pentru funcționarea acestora de la momentul finalizării până la realizarea tuturor tronsoanelor și etapelor propuse prin proiect, măsuri ce conduc la creșterea performanței energetice fără a afecta caracterul și valoarea culturală a monumentului.