Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Câștigătorii celei de-a opta ediții a Bucharest International Dance Film Festival
gala premiere bidff credit ionut rusu

Câștigătorii celei de-a opta ediții a Bucharest International Dance Film Festival

Producția britanică „Isn’t It a Beautiful World” a fost desemnată cel mai bun film străin la a opta ediție a Bucharest International Dance Film Festival, care s-a încheiat pe 11 septembrie și unde „Dancen” a fost ales cel mai bun film românesc.

Manifestarea cinematografică dedicată filmelor de dans și-a desemnat câștigătorii după patru zile de competiții de scurtmetraje, lungmetraje în premieră națională, experiențe VR imersive, ateliere interactive, conferințe cu profesioniști din domeniu și tururi cinematografice ghidate.

Omari ‘Motion’ Carter (Marea Britanie), coregraf și percuționist corporal, pasionat de cultura hip hop, fondator al casei de producție The Motion Dance Company, Katia Pascariu (România) – actriță, performer și activist cultural și Monica Stan (România) – scenaristă și regizoare, au fost membrii juriului care a decis câștigătorii celei de-a opta ediții. Scurtmetrajele câștigătoare BIDFF ’22 au fost alese din 26 de producții înscrise în cinci mari calupuri: Threshold Zones, Danger Zones, Ectopic Zones și Hip Zones în competiția internațională, precum și Hypothetical Zones în competiția națională.

Competițiile internațională și națională

În competiția internațională, unde au participat 21 de scurtmetraje din 25 de țări, premiul pentru cel mai bun film, în valoare de 1.000 de euro, a fost acordat scurtmetrajului „Isn’t It a Beautiful World”, regizat de Joseph Wilson (UK), o producție îndrăzneață, care abordează curajos tema identității de gen și a imaginii corporale.

Juriul a acordat și o mențiune specială filmului „Trumpets in the Sky”, al regizorului palestinian, stabilit în Liban, Rakan Mayasi, un scurtmetraj care dovedește profunzime în simplitatea sa, care confruntă privitorul cu lucruri pe care nu le vede și îl lasă să se întrebăm dacă există întuneric în bucurie.

Dintre cele cinci scurtmetraje românești selectate în competiția națională, titlul de cel mai bun film românesc și un premiu în valoare de 500 euro a fost acordat producției „Dancen”, regizată de  Corina Andrian. Potrivit juriului, filmul a ieșit în evidență prin calitatea sa conversațională și intimă și a reușit să creeze o simbioză între corp și spațiu. Claritatea interpreților a purtat juriul într-o călătorie frumoasă, și este un exemplu despre ce putere imensă pot să aibă mișcarea și gesturile mici.

În aceeași secțiune, scurtmetrajul „I Had Been Sleepwalking”, regizat de Bogdan Balla, a primit mențiunea specială BIDFF, juriul considerând că filmul deschide o discuție despre o istorie care nu este rezolvată complet, și are o atmosferă intimă, care amestecă istoria personală și cea colectivă.

Mai mult de 25 de evenimente

În perioada 8 – 11 septembrie, ediția a opta a Bucharest International Dance Film Festival (BIDFF) a cuprins peste 25 de evenimente culturale, reunite sub tema (Un)Safe Zones/ Zone (ne)sigure. Dedicate publicului și comunităților de artiști, evenimentele au fost organizate în cinci mari secțiuni – BIDFF Films, BIDFF Shorts, BIDFF Community, BIDFF Immersive și BIDFF Expand.

Timp de patru zile, BIDFF a prezentat mai multe premiere, printre care cel mai nou lungmetraj despre David Bowie – „Moonage Daydream” (r. Brett Morgen), o expoziția VR imersivă cu 7 filme premiate la festivaluri internaționale, un atelier de film de dans interactiv cu artistul britanic Omari ‘Motion’ Carter, trei conferințe interesante cu Kélina Gotman, Bogomir Doringer, Simona Deaconescu și Anda Ionescu, un tur ghidat prin Oborul cinematografic cu scenaristul Adrian Ionescu și proiectul „Dans pe film pentru vârsta a patra”, la Centrul Rezidențial pentru persoane vârstnice „Amalia și Șef Rabin Dr. Moses Rosen”, pregătit alături de ADO – Asociația pentru Artă pentru Drepturile Omului” și coordonat de Paul Dunca/Paula Dunker.

Foto: Gala de premiere BIDFF 2022, credit: Ionuț Rusu