Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Christie’s, Sotheby’s, Phillips – Repartiția piețelor de artă în 2021
christies

Christie’s, Sotheby’s, Phillips – Repartiția piețelor de artă în 2021

Incursiune în geografia celor mai importante trei societăți de vânzări occidentale, potrivit datelor Artprice, liderul mondial în informații privind piața de artă.

Anul 2021 s-a încheiat cu performanțe excepționale și neașteptate pe piața de licitații. Principalele case de vânzări internaționale au dat dovadă de mare agilitate și de puternică capacitate de inovare pentru a se adapta atât la constrângerile legate de pandemie, pentru a reda încrederea atât vânzătorilor, dar și cumpărătorilor, dar și pentru a inova prin trecerea la digitalizare și la NFT-uri.

Performanțele anului pun în umbră pierderile din 2020.

Încasările din vânzările Sotheby’s Fine Art erau în pierdere cu 29%, cu un milliard mai puțin față de 2019, în timp ce la Christie’s cu 41%, o pierdere de 1,5 miliarde de dolari. Anul acesta, cifrele au crescut net. Cele două societăți lider reprezintă împreună 8,4 miliarde de dolari din vânzarea operelor de artă la licitații, adică jumătate din veniturile la nivel mondial.

Partea lor a fost mult mai importantă anul trecut (60%), rezistând crizei mai bine decât alte societăți de vânzări. Performanțele mondiale ale Christie’s și Sotheby’s au rămas de data aceasta la 50% din profit global, precum și la majoritatea operatorilor – între care Poly Auction, China Guardina, Phillips și câteva case de vânzări europene – care și-au crescut performanțele.

Top 5 case de vânzări după cifra de afaceri în 2021

Sotheby’s (26%)         > 4,4 miliarde de dolari

Christie’s (24%)         > 4 miliarde de dolari

Poly Auction (5%)      > 824 milioane de dolari

China Guardian (4%) > 678 milioane de dolari

Phillips (3%)                > 530 milioane de dolari

Structura pieței

Prima destinație a pieței de artă, epicentrul celor mai prestigioase vânzări occidentale, New York, reprezintă mai mult de jumătate din încasările Christie’s, Sotheby’s și Phillips.

Christie’s, la fel ca Sotheby’s, a realizat venituri de 56% din volumul de afaceri prin birourile lor de la New York (respectiv 2,26 miliarde de dolari și 2,4 miliarde de dolari) și

Phillips a realizat aici 54% din activitatea sa (380 de milioane de dolari).

Fiecare dintre cele trei societăți a avut rezultate la New York mult crescute față de 2019 (înainte de pandemie), dar progresul Sotheby’s este impresionant: veniturile sale din vânzarea de artă au crescut de la 1,79 de miliarde de dolari la 2,46 de miliarde de dolari, adică +37% după doi ani.

Numărul loturilor vândute a rămas stabil (puțin peste 6.000), numărul dat de ofertanții activi și calitatea lucrărilor oferite făcând posibilă ridicarea mizei și atingerea acestui punctaj excepțional.

Al doilea loc important pe piața occidentală, Londra a înregistrat 21% din rezultatele de la Christie’s și 18% de la Sotheby’s, în timp ce Parisul ocupă un loc din ce în ce mai proeminent.

Vânzările pariziene reprezintă astăzi 6% din rezultatele înregistrate de Christie’s și 7% din cele ale Sotheby’s. Pentru cele două case de vânzări, performanțele pieței pariziene au crescut mult, cu rezultate anuale în creștere cu 30% în doi ani.

Hong Kong, un canal de vânzări ultra-dinamic

Un alt oraș se afirmă din ce în ce mai ferm pe table de șah la nivel mondial  așa încât a început să concureze Londra: Hong Kong. Piața de aici este în plină dezvoltare, rezultatele fiind favorabile pentru operatorii străini, ratele nevândute fiind mai mici decât oriunde altundeva (când nu sunt zero) și ofertanții sunt foarte motivați.

Numeroase recorduri au fost înregistrate la Hong Kong de mai mulți artiști occidentali, între care americanul Richard Prince.

Insula rivalizează de acum cu cele mai bune locuri de pe piața occidentală pentru a-i vinde la cel mai bun preț pe tinerii artiști occidentali prodigioși.

La Hong Kong elvețianul Nicolas Party, pakistaneza Salman Toor, și artistul din Ghana Amoako Boafo, nigeriana Toyin Ojih Odutola, americanii Avery Singer, Loie Hollowell, Emily Mae Smith,  și mulți alții, au înregistrat niveluri record în 2021.

Creșteri ale rezultatelor la Hong Kong (2019-2021)

Christie’s Hong Kong      > +92%

Sotheby’s  Hong Kong    > +23%

Phillips Hong Kong        > + 178%

Pentru Christie’s și Sotheby’s, activitatea de la Hong Kong a devenit strategică, în aceeași măsură ca cea de la Londra: Hong Kong reprezintă 17% din rezultatul casei Christie’s și 18% din cel al Sotheby’s, și cântărește un sfert din cel al casei Phillips.

Phillips, care colaborează de acum cu societatea chineză Poly International pentru a-și optimiza vânzările, și-a triplet aici volumul de afaceri în doi ani.

Foto credit: Christie’s